„Teraz Polska”: ostatnia szansa na zgłoszenie do konkursu

Przyjmowanie wniosków do konkursu „Teraz Polska” kończy się 3 lutego. Jest więc ostatnia szansa, żeby się do niego zgłosić. Organizatorem jest Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego.

2017-02-02, 14:00

„Teraz Polska”: ostatnia szansa na zgłoszenie do konkursu
Statuetka "Teraz Polska". Foto: Fundacja Teraz Polska

Posłuchaj

O konkursie „Teraz Polska” mówił w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki: Michał Lipiński, dyrektor konkursu (Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Wśród dotychczasowych laureatów wielu było przedstawicieli branży  spożywczej, która staje się coraz wyraźniejszym naszym znakiem rozpoznawczym, mówi Michał Lipiński, dyrektor konkursu „Teraz Polska”.

- Firmy spożywcze stanowią największy odsetek wszystkich uczestników dotychczasowych edycji konkursu „Teraz Polska”, ale jednocześnie najwyższy odsetek wśród laureatów. Ok. 20 proc. wszystkich laureatów reprezentuje branżę spożywczą. Przy czym w tym gronie mamy zarówno małe firmy działające lokalnie, jak i duże firmy, które działają nie tylko na rynku polskim, ale swoje produkty oferują na całym świecie. Godło „Teraz Polska” również pomaga takim firmom, żeby być kojarzonymi jako producenci produktów „made in Poland” – podkreśla gość radiowej Jedynki.

W Polsce mamy nowoczesny przemysł spożywczy

Przemysł spożywczy w Polsce jest jednym z najnowocześniejszych, podkreśla Michał Lipiński.

"

Michał Lipiński Polacy w większości są przekonani, że produkty polskie są lepsze od odpowiedników produkowanych za granicą.

- Jest to taka gałąź naszej gospodarki, która wedle wszelkich badań, które przeprowadziliśmy, spotyka się z największych zaufaniem ze strony konsumentów. Polacy w większości są przekonani, że produkty polskie są lepsze od odpowiedników produkowanych za granicą, co pokazuje, że rzeczywiście przemysł rolno-spożywczy zalicza się do światowych liderów – wyjaśnia ekspert.

REKLAMA

Nasze hity eksportowe

W tej branży można wyróżnić zwłaszcza przemysł mleczarski. Hitem eksportowym jest na przykład mleko w proszku. Ale są inne, dodaje dyrektor konkursu „Teraz Polska”.

- Jabłka, maliny, pieczarki to są przykłady tych produktów, w eksporcie których rzeczywiście jesteśmy potęgą. Coraz śmielej radzimy sobie z produkcją mięsa i drobiu. Embargo rosyjskie okazało się impulsem, który otworzył nam inne rynki – zwraca uwagę Michał Lipiński.

Doskonałe polskie produkty przetworzone

Michał Lipiński mówi, że mamy także polskie, doskonałe produkty przetworzone.

- Mamy producentów wędlin, którzy z powodzeniem dostarczają swoje produkty na rynki zagraniczne. Mamy przetwórców ryb, łosoś wędzony to również jest polski hit eksportowy. Mleko w proszku to też produkt przetworzony. Ostatnio hitem eksportowym, o czym też nie wszyscy wiedzą, jest kawior. To jest produkt bardzo ekskluzywny. Polacy dostarczają swój kawior na takie rynki, jak Niemcy, Wielka Brytania, Kanada, kraje Zatoki Perskiej. Zdecydowanie jest to też produkt przetworzony – mówi gość Jedynki.

REKLAMA

Rozstrzygnięcie konkursu "Teraz Polska" nastąpi 29 maja w Warszawie.

Aleksandra Tycner, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej