Banki Żywności: rusza wielkanocna zbiórka produktów
W piątek rozpoczyna się trzydniowa zbiórka produktów spożywczych organizowana przez Federację Polskich Banków Żywności.
2017-03-31, 08:56
Posłuchaj
Anna Kołnierzak, koordynatorka do spraw promocji w tej organizacji, wyjaśnia, jak będzie wyglądało to przedsięwzięcie.
- Wielkanocna zbiórka żywności rusza w piątek i trwa do niedzieli, 2 kwietnia. Angażuje się w nią 28 tys. wolontariuszy w 350 miejscowościach w Polsce. W 2 tys. sklepów można spotkać wolontariuszy, którzy na linii kas będą oczekiwać na produkty długoterminowe, które klienci sklepów, a nasi darczyńcy mogą przekazać osobom najbardziej potrzebującym. Produkty, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia, żebyśmy w ciągu 2 tyg. zdążyli dostarczyć pełnowartościowy produkt osobom potrzebującym, czyli np. kaszę, ryż, cukier, makarony, konfitury, konserwy, ale również mleko UHT i wszelkie produkty paczkowane – wylicza gość radiowej Jedynki.
Pomoc dla co najmniej 100 tys. potrzebujących
Organizatorzy spodziewają się, że zbiórka pozwoli na przekazanie żywności przynajmniej takiej samej liczbie osób jak w ubiegłym roku.
- Ubiegłoroczna zbiórka była troszeczkę mniejsza niż w tym roku, ale trafiliśmy do 100 tys. osób potrzebujących. W związku z tym szacujemy, że w tym roku na pewno dotrzemy nie do mniejszej liczby – przewiduje Anna Kołnierzak.
REKLAMA
Każdy może się włączyć do akcji
Przeprowadzenie zbiórki jest możliwe dzięki zaangażowaniu wolontariuszy.
- Droga do zastania u nas wolontariuszem jest bardzo szeroka. Bardzo często są to koła wolontariatu działające przy szkołach, nauczyciele zgłaszają szkolną młodzież, ale również są to inne zorganizowane grupy, jak harcerze, czy osoby działające w różnego typu klubach tematycznych, ale również osoby indywidualne, które zgłaszają się niezależnie od różnego rodzaju organizacji, z którymi współdziałają. Po prostu chcą pomóc i przychodzą i działają razem z nami – podkreśla Anna Kołnierzak.
W Senacie trwają prace nad ustawą o przeciwdziałaniu marnotrawstwu żywności w sieciach handlowych. Mają powstać rozwiązania, które pozwolą na przekazywanie produktów spożywczych tracących okres przydatności do spożycia organizacjom charytatywnym, zamiast ich kosztownej utylizacji.
REKLAMA
Dariusz Kwiatkowski, awi
Polecane
REKLAMA