Banki Żywności: rusza wielkanocna zbiórka produktów

W piątek rozpoczyna się trzydniowa zbiórka produktów spożywczych organizowana przez Federację Polskich Banków Żywności.

2017-03-31, 08:56

Banki Żywności: rusza wielkanocna zbiórka produktów
Potrzebującym można przekazać produkty, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia. Foto: 1000 Words/Shutterstock.com

Posłuchaj

O wielkanocnej zbiórce żywności mówiła w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki Anna Kołnierzak, koordynatorka do spraw promocji w Federacji Polskich Banków Żywności (Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Anna Kołnierzak, koordynatorka do spraw promocji w tej organizacji, wyjaśnia, jak  będzie wyglądało to przedsięwzięcie.

- Wielkanocna zbiórka żywności rusza w piątek i trwa do niedzieli, 2 kwietnia. Angażuje się w nią 28 tys. wolontariuszy w 350 miejscowościach w Polsce. W 2 tys. sklepów można spotkać wolontariuszy, którzy na linii kas będą oczekiwać na produkty długoterminowe, które klienci sklepów, a nasi darczyńcy mogą przekazać osobom najbardziej potrzebującym. Produkty, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia, żebyśmy w ciągu 2 tyg. zdążyli dostarczyć pełnowartościowy produkt osobom potrzebującym, czyli np. kaszę, ryż, cukier, makarony, konfitury, konserwy, ale również mleko UHT i wszelkie produkty paczkowane – wylicza gość radiowej Jedynki.     

Pomoc dla co najmniej 100 tys. potrzebujących                              

Organizatorzy spodziewają się, że zbiórka pozwoli na przekazanie żywności  przynajmniej takiej samej liczbie osób jak w ubiegłym roku.

- Ubiegłoroczna zbiórka była troszeczkę mniejsza niż w tym roku, ale trafiliśmy do 100 tys. osób potrzebujących. W związku z tym szacujemy, że w tym roku na pewno dotrzemy nie do mniejszej liczby – przewiduje Anna Kołnierzak.

REKLAMA

Każdy może się włączyć do akcji

Przeprowadzenie zbiórki jest możliwe dzięki zaangażowaniu wolontariuszy.

- Droga do zastania u nas wolontariuszem jest bardzo szeroka. Bardzo często są to koła wolontariatu działające przy szkołach, nauczyciele zgłaszają szkolną młodzież, ale również są to inne zorganizowane grupy, jak harcerze, czy osoby działające w różnego typu klubach tematycznych, ale również osoby indywidualne, które zgłaszają się niezależnie od różnego rodzaju organizacji, z którymi współdziałają. Po prostu chcą pomóc i przychodzą i działają razem z nami – podkreśla Anna Kołnierzak.

W Senacie trwają prace nad ustawą o przeciwdziałaniu marnotrawstwu żywności w sieciach handlowych. Mają powstać rozwiązania, które pozwolą na przekazywanie produktów spożywczych tracących okres przydatności do spożycia organizacjom charytatywnym, zamiast ich  kosztownej utylizacji.

REKLAMA

Dariusz Kwiatkowski, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej