Chleb tuczy? Obalamy żywieniowe stereotypy
Co drugi Europejczyk boryka się z nadwagą albo wręcz otyłością. W Polsce już co trzecie dziecko waży za dużo. W związku z tym szuka się winnych - często ofiarą pada chleb, jako tuczący składnik diety. A to nieprawda, przekonuje Ewelina Szabelska z Fundacji „Chleb to zdrowie”.
2017-12-10, 13:00
Posłuchaj
- Pieczywo jest produktem zdrowym, pysznym, bogatym w błonnik, składniki mineralne, ma mnóstwo witamin z grupy B. Każde pieczywo charakteryzuje się innym składem. Biały chleb jest lepiej trawiony niż pełnoziarnisty, ale zawiera mniej błonnika – wyjaśnia Ewelina Szabelska.
Jak uniknąć marnowania pieczywa?
W Polsce wyrzuca się za dużo pieczywa, a można tego z łatwością uniknąć, podkreśla ekspertka.
- Każdego tygodnia wyrzucamy 1/3 zakupionego pieczywa do śmieci. Ważne jest to, żeby planować zakupy, warto również mrozić pieczywo, ponieważ zazwyczaj nie wpływa to źle na nie. Chleb pleśnieje, jeżeli źle go przechowujemy, jeżeli dotkniemy go rękoma, zakazimy swoimi bakteriami. Ważne, żeby przechowywać chleb w czystym chlebaku, który wykonany jest z naturalnego drewna, który regularnie czyścimy, możemy przecierać go octem raz w tygodniu, włożyć połówkę jabłka, żeby zachować odpowiednią wilgoć. Jednak nie powinniśmy zbyt często dotykać chleba z każdej strony. W chlebaku nie musimy w nic owijać chleba – radzi rozmówczyni Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.
Fundacja „Chleb to zdrowie” prowadzi kampanię edukacyjną „Dobry chleb”, odkłamującą stereotypy i mity na temat pieczywa.
REKLAMA
Według Polskiego Instytutu Pieczywa, spożycie chleba w polskich domach mocno spada - w tym roku o kolejne 2,5 kg i tym samym wyniesie jedynie 45,3 kg na osobę.
Aleksandra Tycner, awi
Polecane
REKLAMA