Polska największym eksporterem cebuli w Europie

Najwięksi światowi producenci cebuli to Chiny, Indie i Stany Zjednoczone. W Europie natomiast do potentatów należą  Holandia i Polska, chociaż dużo uprawiają jej także  Hiszpania, Niemcy czy Ukraina. 

2018-02-11, 14:45

 Polska największym eksporterem cebuli w Europie
Polska jest wiodącym producentem cebuli w Europie, w 2017 r. wyprodukowaliśmy jej 660 tys. t.Foto: Pixabay

Posłuchaj

Polska cebula stoi, stąd konkurencyjność naszego warzywa na europejskim rynku, wyjaśnia w rozmowie w Agro Faktach radiowej Jedynki Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej./Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Nasz kraj jest największym w Unii Europejskiej eksporterem tego wcale niełatwego warzywa.

Wielkopolska i Kujawa cebulowym zapleczem Polski

Jak podkreślą Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Polska jest wiodącym producentem cebuli w Europie, w 2017 r. wyprodukowaliśmy jej 660 tys. t.

Obecnie regionem gdzie najwięcej uprawia się tego warzywa jest Wielkopolska i Kujawy.

Mokre lato nie pomogło zbiorom i jakości cebuli

Opłacalność jej uprawy zależy od zbiorów w Europie.

REKLAMA

 ─Jeśli  jest jej niewiele, to cena rośnie. Ten sezon jest bardzo trudny, gdyż lato było bardzo mokre, co zaowocowało chorobami oraz kłopotem ze zbiorem, mówi ekspert.

Jak dodaje, mokre lato spowodowało wielkie kłopoty z suszeniem cebuli, szczególnie na polach, stąd spadła jakość zebranych warzyw.

Obieranie cebuli tańsze niż w Europie

Ekspert wyjaśnia, że po zebraniu cebule obiera się ręcznie i w Polsce jest duża grupa osób, które zajmują się tą pracą.

─Stąd polska cebula jest konkurencyjna cenowo, gdyż koszty obierania są w Polsce niższe niż w Europie, mówi gość radiowej Jedynki.

REKLAMA

Tysiące hektarów z „płaczliwym” warzywem 

W Polsce jest coraz więcej odmian cebuli, które mają nie tylko inny wygląd, ale też właściwości.

Poszczególne plantacje cebuli w naszym kraju liczą kilkaset, a nawet kilka tysięcy hektarów. Ale spożycie tego warzywa w polskich gospodarstwach domowych wcale nie rośnie. Najwięcej cebuli na głowę mieszkańca rocznie je się  w Libii - 34 kg i Albanii - 33 kg.

Aleksandra Tycner, jk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej