Polska największym eksporterem cebuli w Europie
Najwięksi światowi producenci cebuli to Chiny, Indie i Stany Zjednoczone. W Europie natomiast do potentatów należą Holandia i Polska, chociaż dużo uprawiają jej także Hiszpania, Niemcy czy Ukraina.
2018-02-11, 14:45
Posłuchaj
Nasz kraj jest największym w Unii Europejskiej eksporterem tego wcale niełatwego warzywa.
Wielkopolska i Kujawa cebulowym zapleczem Polski
Jak podkreślą Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Polska jest wiodącym producentem cebuli w Europie, w 2017 r. wyprodukowaliśmy jej 660 tys. t.
Obecnie regionem gdzie najwięcej uprawia się tego warzywa jest Wielkopolska i Kujawy.
Mokre lato nie pomogło zbiorom i jakości cebuli
Opłacalność jej uprawy zależy od zbiorów w Europie.
REKLAMA
─Jeśli jest jej niewiele, to cena rośnie. Ten sezon jest bardzo trudny, gdyż lato było bardzo mokre, co zaowocowało chorobami oraz kłopotem ze zbiorem, mówi ekspert.
Jak dodaje, mokre lato spowodowało wielkie kłopoty z suszeniem cebuli, szczególnie na polach, stąd spadła jakość zebranych warzyw.
Obieranie cebuli tańsze niż w Europie
Ekspert wyjaśnia, że po zebraniu cebule obiera się ręcznie i w Polsce jest duża grupa osób, które zajmują się tą pracą.
─Stąd polska cebula jest konkurencyjna cenowo, gdyż koszty obierania są w Polsce niższe niż w Europie, mówi gość radiowej Jedynki.
REKLAMA
Tysiące hektarów z „płaczliwym” warzywem
W Polsce jest coraz więcej odmian cebuli, które mają nie tylko inny wygląd, ale też właściwości.
Poszczególne plantacje cebuli w naszym kraju liczą kilkaset, a nawet kilka tysięcy hektarów. Ale spożycie tego warzywa w polskich gospodarstwach domowych wcale nie rośnie. Najwięcej cebuli na głowę mieszkańca rocznie je się w Libii - 34 kg i Albanii - 33 kg.
Aleksandra Tycner, jk
Polecane
REKLAMA