Drób nafaszerowany antybiotykami? Drobiarze odpierają zarzuty NIK

Najwyższa Izba Kontroli stwierdziła w swoim raporcie, obejmujących produkcje drobiu w woj. lubuskim, że w przemysłowej hodowli drobiu stosuje się tam antybiotyki, przy czym nie wiadomo, czy te leki były potrzebne i czy drób trafiający do handlu jest zdrowy, czy nie.

2018-03-11, 10:10

Drób nafaszerowany antybiotykami? Drobiarze odpierają zarzuty NIK
Stosowanie antybiotyków jest możliwe tylko za zgodą i pod kontrolą lekarzy w przypadku kiedy mamy do czynienia z chorym stadem.Foto: Sergey Bogdanov / Shutterstock

Posłuchaj

Dlaczego w drobiu sprzedawanym w polskich sklepach nie ma antybiotyków, wyjaśnia w Agro Faktach radiowej Jedynki Łukasz Dominiak z Krajowej Rady Drobiarstwa. /Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

System nadzoru może być nieszczelny, więc obawy, że do sklepu trafia mięso z antybiotykami, są uzasadnione - takie wnioski wypływają z raportu Najwyższej Izby kontroli.

− To nadinterpretacja - stwierdza  Łukasz Dominiak z Krajowej Rady Drobiarstwa.

Użycie antybiotyków było uzasadnione względami leczniczymi

Jak zauważa, w każdej części raportu wskazano, że to użycie antybiotyków było wskazane, że to użycie było uzasadnione  względami leczniczymi.

Przypomina, że stosowanie antybiotyków jest dopuszczone prawem unijnym i polskim z przepisu lekarza i pod jego nadzorem

REKLAMA

− Do takiego zastosowania odnosi się raport NIKu, mówi gość Agro Faktów.

Antybiotyk ma też swoją karencję

Ponadto, jak dodaje, w przekazie z raportu nie znalazła się kwestia karencji antybiotyków, która sprawia, że po określonym czasie antybiotyk nie przedostaje się do mięsa.

Wzrosła sprzedaż antybiotyków dla zwierząt

NIK wskazał, że prawie o jedną czwartą wzrosła sprzedaż antybiotyków dla zwierząt w ciągu pięciu lat. Czy to oznaczy, że w woj. lubuskim drób zaczął bardziej chorować?

Łukasz Dominiak wyjaśnia, że dotyczy to przeszłości i obecnie ta sprzedaż jest stabilna.

Stosowanie antybiotyków większe, bo wzrosła produkcja drobiu

Jak wyjaśnia, raport NIK omawia okres 2011 – 2015, przy czym w 2014 r. wzrost stosowania antybiotyków wyhamował, a jednocześnie w tym czasie nastąpił ponad 50-procentowy wzrost produkcji drobiu w Polsce.

Zapobiegawcze stosowanie antybiotyków jest niezgodne z prawem

Bo, jak wyjaśnia, stosowanie antybiotyków jest możliwe tylko za zgodą i pod kontrolą lekarzy w przypadku kiedy mamy do czynienia z chorym stadem.

REKLAMA

− Stosowanie antybiotyków poza tą sytuacja jest niezgodne z prawem , podkreśla Dominiak.

Drób w sklepach jest wolny od antybiotyków

− Konsumenci, kupując drób, nie mają żadnych podstaw do obaw, że są w nim pozostałości antybiotyków - zapewnia Dominiak.
I przypomina, że z Polski jest eksportowane ponad 40 proc. produkowanego drobiu. A to oznacza, że musi on spełniać bardzo wysokie wymagania dotyczące jakości i bezpieczeństwa obowiązującymi chociażby w Niemczech czy Skandynawii.

Krajowa Rada Drobiarstwa od kilku lat prowadzi program zachęcający do zmniejszania stosowania antybiotyków w leczeniu drobiu.

Aleksandra Tycner, jk

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej