Borówka – dobra dla biznesu i zdrowia
Polska jest największym producentem borówki wysokiej w Unii Europejskiej. Sukcesy święcą też nasi eksporterzy.
2018-06-30, 13:30
Posłuchaj
Rocznie polscy plantatorzy zbierają w Polsce około 16-18 tysięcy ton tych owoców. 80 proc. zbiorów trafia do odbiorców zagranicznych.
Źródła sukcesu jaki odnieśli polscy plantatorzy, sięgają początku uprawy borówki w Polsce.
Polscy plantatorzy postawili na jakość, nie ilość
− Obrano wówczas właściwy kierunek, zaznacza Dominika Kozarzewska z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.
Jak wyjaśnia, od razu plantatorzy stawiali na jakość, nie na ilość.
REKLAMA
− Od początku – czyli od lat 80-90 borówki polskie spełniały najbardziej wymagające światowe wymagania, mówi gość Agro-Faktów.
Liczył się też wkład polskich naukowców
− Do dynamicznego rozwoju produkcji borówki przyczynili się też naukowcy, którzy opracowali wydajne sposoby uprawy w polskich warunkach, wyjaśnia Paweł Krawiec z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
− Od razu, gdy borówka pojawiła się w Polsce, to kilka ośrodków opracowało technologię produkcji oraz adoptowało ją do warunków w naszym kraju, mówi gość radiowej Jedynki.
Opłacalność borówki zależy od powierzchni upraw
Jak podkreśla Dominika Kozarzewska, aby uprawa była opłacalna, trzeba ją prowadzić na odpowiedniej powierzchni.
REKLAMA
Jak mówi, obecnie absolutnym minimum jest 5-10 hektarów oraz infrastruktura pozwalająca na jak najszybszym schłodzeniu owoców po zbiorach, aby zachowały dobrą jakość.
Wydajność od 5 do 20 ton z hektara
W ubiegłym roku średnia cena kilograma borówek wyniosła kilkanaście złotych. Wydajność na plantacjach jest zróżnicowana w zależności od zastosowanych technologii. Nie ulega jednak wątpliwości, że przy uprawie borówki trzeba się mocno napracować.
Jak wylicza gość radiowej Jedynki, niektórzy zbierają od 5 do 20 ton z hektara, ale bardzo dużo zależy od technologii uprawy.
Borówka wymaga wiele pracy
− I to nie jest tak, że „rolnik śpi, a jemu rośnie”. To naprawdę 9 miesięcy ciężkiej pracy po to, aby w ciągu trzech miesięcy zbiorów, prowadzonych wyłącznie ręcznie, można było zaoferować konsumentom te wspaniałe owoce, mówi gość radiowej Jedynki.
REKLAMA
Borówka doskonała w diecie
Zdaniem dietetyków, borówki warto wprowadzić do codziennego jadłospisu. W ocenie Anny Radowickiej -dietetyka i technologa żywności, mają one wiele wartości odżywczych.
Dużo przeciwutleniaczy, błonnika, świetna dla cukrzyków
Jak wymienia, borówka zawiera bardzo dużo błonnika, czyli jest doskonała do oczyszczania organizmu z toksyn, zawiera najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich dostępnych owoców, stąd działa przeciwnowotworowo.
− Dodatkowo zawiera bardzo dużo witaminy C, wpływającej na odporność organizmu, jest owocem pozytywnym dla osób z cukrzycą typu drugiego, gdyż nie podnosi cukru we krwi po jej spożyciu, oraz zawiera dużo potasu regulującego ciśnienie krwi, wymienia zalety lecznicze borówki Anna Radowicka .
A już jutro, 1 lipca, Dzień Polskiej Borówki, promowany jako oficjalna data rozpoczęcia zbiorów, które prawdę mówiąc już trwają, bo upalna pogoda je przyspieszyła.
REKLAMA
Dariusz Kwiatkowski, jk
Polecane
REKLAMA