TSUE: smaku nie można opatentować, bo jest sprawą subiektywną
Trybunał Sprawiedliwości UE wydał niedawno ciekawy wyrok w sprawie żywności, a konkretnie jej smaku. Orzekł, że smak artykułu spożywczego nie podlega ochronie prawnej.
2018-11-30, 13:20
Posłuchaj
Agnieszka Szymecka-Wesołowska z Centrum Prawa Żywnościowego, z którą w radiowej Jedynce rozmawiała Aleksandra Tycner - powiedziała, że chodziło konkretnie o jednego z holenderskich producentów serka do smarowania z zawartością ziół i śmietany, który to opatentował technologię metodę jego produkcji i zgłosił znak towarowy na swój produkt, ale na rynku pojawił się niebawem drugi producent z bardzo podobną ofertą smakową.
Pierwsza spółka - mówiła Agnieszka Szymecka-Wesołowska - pozwała swego konkurenta do sądu domagając się ochrony na mocy przepisów o prawie autorskim.
Trybunał sprawiedliwości orzekł ostatecznie, że w przypadku smaku nie jesteśmy w stanie go "zobiektywizować", a do tego nie ma on według prawa patentowego atrybutu utworu, więc nie podlega prawnej ochronie.
Aleksandra Tycner, ak, NRG
REKLAMA
Polecane
REKLAMA