Czy ASF to powód do zmartwień dla konsumentów?

W związku z występowaniem w Polsce Afrykańskiego Pomoru Świń podejmowane są działania nadzwyczajne. Utworzono trzy specjalne strefy ochronne.

2016-09-05, 17:59

Czy ASF to powód do zmartwień dla konsumentów?
Afrykański pomór świń jest chorobą wirusową, zupełnie nie zagrażającą ludziom. Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O tym, czy ASF jest groźne dla ludzi w audycji Ekspress gospodarczy radiowej Jedynki (Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Przygotowywane są specustawy uszczelniające system identyfikacji i rejestracji zwierząt, zwiększające uprawnienia dla lekarzy weterynarii, czy umożliwiające wykup zwierząt z obszarów zagrożonych i przerabianie ich na konserwy.

To z jednej strony powinno zwiększyć bezpieczeństwo ludzi i zwierząt, z drugiej - wzbudza obawy u zwykłych konsumentów co do samej wieprzowiny.

ASF jest groźny tylko dla zwierząt

Afrykański pomór świń jest chorobą wirusową, zupełnie nie zagrażającą ludziom.

- Ta choroba nie jest groźna dla człowieka, chorują na nią tylko świnie i dziki - podkreśla Główny Lekarz weterynarii, Włodzimierz Skorupski.

REKLAMA

Konsumenci nie powinni się obawiać

Jedna ze specustaw zakłada m.in. wykup świń od rolników, mieszkających w strefach zagrożonych i przerobienie ich na konserwy. Zgodnie z prawem unijnym, jest tam ograniczony obrót i handel tymi zwierzętami. Konsumenci nie mają żadnych podstaw do niepokoju.

- Nawet w tych trzech strefach świnie są badane, są one poddawana wielu kontrolom, które potwierdzają, że zwierzęta są zdrowe. Popłoch jest wywołany czynnikami socjologicznymi, których ja pojąć nie mogę. Robimy więcej niż wymaga Unia Europejska. Świadectwa zdrowia dla zwierząt mają być wprowadzone w całej Polsce - mówi Włodzimierz Skorupski.

Skup zwierząt

W pierwszym okresie planowany jest skup około 100 tys. zwierząt. W ogóle w strefach objętych restrykcjami  w związku z ASF, jest prawie  600 tys. sztuk trzody chlewnej.

- Z tych terenów chcemy zdejmować te nadwyżki zwierząt, które tam powstają, zwierzęta osiągają masę ponad ubojową. Niektóre ograniczenia w handlu powodowałyby, że żaden zakład nie mógłby się tego podjąć- mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

REKLAMA

Wyższa jakość konserw

Jak powiedział minister rolnictwa, Krzysztof Jurgiel, te konserwy będą znacznie lepsze niż z obszarów nie zagrożonych

- W tym przypadku cała świnia będzie przeznaczona na konserwę, szynka, polędwica, czyli jakość będzie dużo wyższa niż normalnie – podkreśla minister.

Wieprzowina będzie tańsza?

Występowanie ASF nie powinno też wpłynąć ani na rynek, ani na ceny  wieprzowiny w Polsce.

- Cena wieprzowiny jest uzależniona od wielu czynników, czyli na przykład sytuacja na rynku niemieckim i krajowym. Na początku roku szkolnego, co roku obserwujemy mniejsze zainteresowanie wieprzowiną. Konsument musi wybrać między zakupami dla dziecka do szkoły, a zakupami droższej wędliny, czy dobrego mięsa. Jeśli chodzi o ceny dla rolników, to nie powinno być obaw - uważa Witold Choiński

REKLAMA

Ceny są stabilne, bo jest duży popyt wieprzowinę na rynkach azjatyckich. Eksportuje na nie Unia Europejska, a Polska uzupełnia  właśnie rynek europejski.

Afrykański pomór świń pojawił się w Polsce w połowie lutego 2014 roku. W ubiegłym roku choroba dotyczyła głównie dzików.  Od końca lipca tego roku odnotowano już 15 przypadków wirusa w gospodarstwach. Choroba - poza województwem podlaskim -  pojawiła się w gospodarstwach rolnych w województwach lubelskim i mazowieckim.

Aleksandra Tycner, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej