Zerowy VAT na żywność. Kosiniak-Kamysz wyjaśnia powrót do stawki 5 proc. Spadek inflacji?

Wicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz wyjaśnił, że rezygnacja z obniżonej stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze to efekt spadku inflacji. Ministerstwo Finansów poinformowało, że od kwietnia nie będzie obowiązywała stawka zero procent VAT wprowadzona w styczniu 2022 roku.

2024-03-12, 12:35

Zerowy VAT na żywność. Kosiniak-Kamysz wyjaśnia powrót do stawki 5 proc. Spadek inflacji?
Powrót 5 procentowej stawki zwiększył ceny żywności, ale nie był to skok tak duży jak spodziewali się tego ekonomiści.Foto: Wirestock Creators / Shutterstock.com

Podczas konferencji prasowej po posiedzeniu rządu wicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz przypomniał, że zerowy VAT wprowadzono jako odpowiedź na wysoką inflację, przekraczającą 9 proc. 

Była potrzeba obniżenia VAT na żywność

Kosiniak-Kamysz zauważył, że obecnie inflacja spadła poniżej 4 proc. W połowie lutego GUS poinformował, że ceny towarów i usług konsumpcyjnych w styczniu 2024 r. wzrosły rdr o 3,9 proc., a w porównaniu z poprzednim miesiącem wzrosły o 0,4 proc.

Wicepremier dodał, że utrzymywanie zerowej stawki VAT na żywność w trakcie trwania wysokiej inflacji "było jak najbardziej uzasadnione".

- Była potrzeba obniżenia - i słuszna - i my ją kontynuowaliśmy. W momencie spadku inflacji powraca VAT do tej niższej stawki, którą wprowadzaliśmy kilkanaście lat temu - wskazał Kosiniak-Kamysz.

REKLAMA

Przypomniał, że obniżona 5-proc. stawka podatku VAT na podstawowe produkty spożywcze została wprowadzona podczas rządów pierwszej koalicji PO-PSL w latach 2007-2011.

Niższa inflacja, powrót stawki VAT na żywność

"W związku z najnowszymi odczytami inflacji oraz prognozami dynamiki cen podstawowych produktów spożywczych objętych przejściową stawką VAT zero procent Ministerstwo Finansów podjęło decyzję o nieprzedłużaniu po 31 marca roku okresowego obniżenia stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze" - czytamy w oświadczeniu resortu.

Według wstępnych danych inflacja w styczniu obniżyła się do 3,9 procent i było to najniższe tempo wzrostu cen konsumpcyjnych w ujęciu rok do roku od marca 2021 roku. Wyraźnie spadło także roczne tempo wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych - do 4,9 procent w styczniu.

Podstawowe produkty spożywcze objęte są pięcioprocentową stawką VAT. Obniżona stawka podatku VAT na podstawowe produkty spożywcze zaczęła obowiązywać od 1 lutego 2022 r., została wprowadzona przy odczycie inflacji za styczeń 2022 r. na poziomie 9,2 proc. w ujęciu rocznym.

REKLAMA

Obniżony VAT na żywność - koszt dla budżetu

Stawką 0 proc. objęte są towary spożywcze wymienione w poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, tj. objęte przed 1 lutego 2022 r. stawką w wysokości 5 proc., a następnie w ramach tarczy antyinflacyjnej – od 1 lutego 2022 r. do 31 grudnia 2023 r. stawką 0 proc. Zerowa stawka VAT obejmuje zatem podstawowe produkty spożywcze: owoce, warzywa, mięso, nabiał i produkty ze zbóż.

Rozporządzenie przedłużające stosowanie do 31 marca 2024 r. obniżonych stawek VAT dla określonych towarów i usług, w tym utrzymanie zerowej stawki VAT na podstawowe produkty żywnościowe, podpisał w grudniu ub.r. ówczesny minister finansów Andrzej Kosztowniak.

Szacowano wówczas, że to koszt dla budżetu ok. 2,7 mld zł.

Posłuchaj

Kosiniak-Kamysz: rezygnacja z zerowego VAT na żywność wynika ze spadku inflacji (IAR) 0:21
+
Dodaj do playlisty
Czytaj także:

IAR/PAP/fc

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej