Zerowy VAT na żywność. Jest decyzja Ministerstwa Finansów. Komunikat resortu
Ministerstwo Finansów nie przedłuży obniżenia stawki VAT na żywność po 31 marca - podał resort finansów w komunikacie. Obniżona stawka na podstawowe produkty spożywcze obowiązuje od 1 lutego 2022 roku.
2024-03-12, 09:19
- Ministerstwo Finansów nie przedłuży obniżenia stawki VAT na żywność
- Obniżona stawka obejmowała podstawowe produkty spożywcze
- Należy się zatem spodziewać, że od kwietnia wzrosną ceny: owoców, warzyw, mięsa, nabiału i produktów zbożowych
"W związku z najnowszymi odczytami inflacji oraz prognozami dynamiki cen podstawowych produktów spożywczych objętych przejściową stawką VAT 0 proc., Ministerstwo Finansów podjęło decyzję o nieprzedłużaniu po 31 marca 2024 roku okresowego obniżenia stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze" - przekazano w komunikacie.
Obniżona stawka VAT na podstawowe produkty spożywcze obowiązuje od 1 lutego 2022 roku. MF podaje, że została wprowadzona przy odczycie inflacji za styczeń 2022 roku na poziomie 9,2 proc. (rdr).
Inflacja coraz niższa
"Według wstępnych danych GUS inflacja w styczniu obniżyła się do 3,9 proc. (rdr) i było to najniższe tempo wzrostu cen konsumpcyjnych w tym ujęciu od marca 2021 r. Wyraźnie spadło także roczne tempo wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych - do 4,9 proc. w styczniu (tj. najniżej od września 2021 r.)" - napisało MF.
"Szacuje się, że w lutym i marcu zarówno inflacja (rdr), jak i tempo wzrostu cen żywności (rdr) utrzymają się w tendencji spadkowej. Niższej dynamice cen żywności będą sprzyjać spadkowe tendencje cen na światowych rynkach rolnych, a także silny efekt bazy, wynikający z wysokiego wzrostu cen żywności przed rokiem" - dodano.
REKLAMA
Jakie produkty miały niższy VAT?
Stawką 0 proc. objęte są towary spożywcze wymienione w poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, tj. objęte przed 1 lutego 2022 r. stawką w wysokości 5 proc., a następnie w ramach tarczy antyinflacyjnej - od 1 lutego 2022 r. do 31 grudnia 2023 r. - stawką 0 proc. Zerowa stawka VAT obejmuje zatem podstawowe produkty spożywcze:
- owoce (w tym orzechy) i warzywa,
- mięso, ryby, a także skorupiaki i mięczaki,
- nabiał: mleko, produkty mleczarskie, jaja,
- miód,
- zboże i przetwory zbożowe, a więc również pieczywo,
- roślinne i zwierzęce tłuszcze jadalne (np. oliwa, masło),
- preparaty i mleko do żywienia niemowląt.
Rozporządzenie przedłużające stosowanie do 31 marca 2024 r. obniżonych stawek VAT dla określonych towarów i usług, w tym utrzymanie zerowej stawki VAT na podstawowe produkty żywnościowe, podpisał w grudniu ub.r. ówczesny minister finansów Andrzej Kosztowniak. Szacowano wówczas, że to koszt dla budżetu ok. 2,7 mld zł.
Zdaniem ekonomistów
- To jest dobry czas, żeby wrócić do tej normalnej stawki. Budżet potrzebuje dodatkowych dochodów, a jednocześnie ceny żywności w ostatnim czasie rosną dosyć wolno, wolniej od oczekiwań, więc podwyżka nie będzie tak bardzo odczuwalna dla konsumentów - powiedział Rafał Benecki, główny ekonomista ING Banku Śląskiego, odnosząc się do decyzji MF.
Dodał, że jej przełożenie na inflację powinno być "dosyć ograniczone". - To przełożenie jest mniejsze niż 1:1, ponieważ warunki popytowe są gorsze niż rok czy pół roku temu, co ogranicza firmom możliwości przerzucania pełnych kosztów na klienta - powiedział główny ekonomista.
REKLAMA
Wskazał, że obecnie "mamy słaby popyt na żywność, a z rynku zniknęło paręset tys. konsumentów, czyli migrantów z Ukrainy, którzy wyjeżdżali w ciągu ostatnich miesięcy".
Czytaj także:
- VAT na żywność. Premier rekomenduje powrót do 5-procentowej stawki
- Powróci 5 proc. stawka VAT na żywność? Ancyparowicz: jej wzrost podniesie inflację o 1 proc.
- Jaka będzie inflacja po przedłużeniu tarcz antyinflacyjnych? Znamy dane NBP
IAR/PAP/PR24.pl/mk/mpkor
REKLAMA