To niebezpieczny grzyb. Wygląda jak smardz, a może zabić
Mykolodzy ostrzegają niedoświadczonych grzybiarzy przed groźną pomyłką – zebranie piestrzenicy kasztanowatej zamiast smardza może skończyć się pobytem w szpitalu. Ten trujący grzyb stwarza zagrożenie już podczas gotowania. Jak donoszą sami grzybiarze, pierwsze okazy można już znaleźć w polskich lasach.
2025-03-24, 10:34
Tego grzyba lepiej unikać. Piestrzenica kasztanowata może zatruć samymi oparami
Względnie wysoka temperatura i ładna pogoda zachęcają do wypraw do lasu, nie tylko turystów - na łowy ruszyli już grzybiarze. Na początku kwietnia (choć zdarza się, że i nieco wcześniej) zaczyna się sezon na "polskie trufle", czyli smardze. Charakterystyczne pofałdowane grzyby cenione są za swój delikatny i szlachetny smak, ale ze względu na rzadkie występowanie są też bardzo drogie. Kilogram smardzy potrafi kosztować 400 zł, a suszonych - nawet 4 tys. zł.
Smardze najczęściej rosną w rejonie topoli, jesionów i drzew owocowych, dlatego można je spotkać nawet w sadach i ogródkach. Tam można je zbierać. Polowanie na smardze w lasach państwowych jest zabronione i może zakończyć się mandatem w wysokości 5 tys. złotych.
Mniej wprawni zbieracze mogą pomylić smardza z piestrzenicą kasztanowatą, której pierwsze okazy są już spotykane w polskich lasach - donosi Fakt.pl, powołując się na fora grzybiarskie. Przypominającego wyglądem truflę grzyba lepiej jednak omijać szerokim łukiem, jest on bowiem silnie trujący, a zaszkodzić nam mogą nawet opary wody, w której się gotuje. Zawarta w nim substancja uszkadza czerwone krwinki, a przy ciężkim zatruciu produkty jej rozpadu uszkadzają nerki i wątrobę.

Piestrzenica kasztanowata a smardze. Jak rozpoznać trujące grzyby?
Jadalny smardz ma jajowatą lub stożkową główkę, która jest pofałdowana i przypomina plaster miodu, a wewnątrz jest pusta. W młodym wieku smardze są szare, lecz w miarę upływu czasu stają się żółte lub miodowożółte, aż do rdzawego koloru. Piestrzenica ma kulistą, pofałdowaną, nieregularną główkę w kolorze od żółtobrązowej do ciemnobrązowej, czasem czarnobrązowej. Wnętrze główki jest kremowe.
REKLAMA
Czytaj także:
- Ten śmiertelnie trujący grzyb występuje w Polsce. "Niszczy komórki krwi i wątrobę"
- Grzyby są niezbędne do przetrwania lasów. Trzeba je umiejętnie zbierać
- Szokujący proceder. Sprzedają muchomory nawet za 1000 złotych, sanepid reaguje
Źródła: FAKT.pl/PolskieRadio24.pl/mbl/kor
REKLAMA