Idealna kawa z przelewu? Teraz to możliwe dzięki badaniom naukowym
Zawodowi bariści i entuzjaści kawy z przelewu od lat eksperymentują z technikami, by uzyskać jak najlepszy napar. Teraz, dzięki badaniom naukowców z Uniwersytetu Pensylwanii, mamy naukowe potwierdzenie, że jedna z popularnych metod, czyli trzymanie czajniczka wysoko, rzeczywiście poprawia jakość kawy.
2025-04-09, 12:26
Kawa przelewowa. Naukowcy zdradzają przepis
W piśmie "Physics of Fluids" naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii w Filadelfii potwierdzili stosowaną od lat metodę parzenia kawy, polegającą na trzymaniu czajniczka z gorącą wodą wysoko, ale jednocześnie uniknąć rozpryskiwania zmielonych ziaren na wszystkie strony. Dzięki temu woda spływa na kawę równomiernie, lepiej ją nawilżając i wydobywając pełniejszy smak.
"Chodzi o to, żeby trzymać czajniczek wysoko, ale na tyle nisko, aby strumień wody nie rozbijał się po uderzeniu w kawę, zachowując przepływ laminarny" – wyjaśnia Ernest Park, współautor publikacji. Przepływ laminarny zachodzi, gdy płyn – w tym przypadku woda – przepływa pomiędzy warstwami zmielonych ziaren bez zakłóceń, nie wytwarzając turbulencji. Wyniki badań sugerują, że proces ekstrakcji kawy można zoptymalizować, wydłużając czas mieszania oraz stosując wolniejsze, ale skuteczniejsze nalewanie przy użyciu tzw. dynamiki lawinowej. Dzięki temu, zamiast zwiększać ilość ziaren, można dostosować profil sensoryczny i moc napoju, zmieniając szybkość przepływu i wysokość nalewania.
Taka metoda pozwala uzyskać intensywny napar przy mniejszym zużyciu kawy, co korzystnie wpływa zarówno na smak, jak i domowy budżet – zwłaszcza w obliczu rosnących cen. Prognozy wskazują, że ceny mogą wzrosnąć jeszcze bardziej z powodu zmian klimatycznych, które zagrażają uprawom Coffea arabica, powszechnie znanej jako kawa arabica. W świetle tych wyzwań bardziej wydajne sposoby parzenia, wymagające mniejszej ilości surowca, stają się kluczowe, by sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na ten popularny napój.
Kawa o poranku najzdrowsza dla zdrowia
Z kolei naukowcy z Tulane University w Nowym Orleanie opublikowali wyniki badań na temat picia kawy. Okazało się, że ważne jest nie tylko, czy pijesz kawę i ile jej pijesz, ale także o jakiej porze ją spożywasz. - Badanie nie mówi nam, dlaczego picie kawy właśnie rano zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Być może spożywanie kawy po południu lub wieczorem zakłóca nam rytm dobowy i poziomy hormonów, takich jak melatonina. To z kolei może nasilić czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych - tłumaczył autor badań, prof. Lu Qi.
REKLAMA
- Organizmy żywe na Tytanie? Naukowcy znów sprawdzają księżyc kosmicznego giganta
- Diagnostyka choroby Alzheimera. Przełomowe odkrycie naukowców
- Lodowce uwolnią wirusy sprzed tysięcy lat. "Śmiertelne zagrożenie"
Źródło: AIP Publishing/nł/kor
REKLAMA