Od talerza po atmosferę. Dieta kluczem do ochrony klimatu

Globalne przyjęcie zdrowej diety mogłoby zapobiec nawet 11 mln zgonów rocznie i ograniczyć prognozowany wzrost emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa o ponad połowę - szacują autorzy raportu EAT-Lancet Commission.

2025-10-04, 10:24

Od talerza po atmosferę. Dieta kluczem do ochrony klimatu
Zdrowe odżywianie spowalnia zmiany klimatu. Foto: Bartosz Krupa/Dzien Dobry TVN/East News

Raport o diecie dla planety. Zdrowie i klimat mogą zyskać

W najnowszym raporcie, określonym mianem najbardziej kompleksowej dotąd globalnej oceny naukowej systemów żywnościowych, eksperci wskazali, że przyjęcie zdrowego trybu życia przez ludzi na całym świecie mogłoby nie tylko ograniczyć liczbę przedwczesnych zgonów, ale także zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych z rolnictwa nawet o ponad połowę.

Proponowana dieta nie zakłada całkowitej rezygnacji z białka zwierzęcego, lecz zachęca do jego umiarkowanego spożycia. Naukowcy zalecają jedną porcję czerwonego mięsa, dwie porcje drobiu i ryb oraz trzy do czterech jaj tygodniowo. Raport rekomenduje również ograniczenie spożycia cukrów dodanych, tłuszczów nasyconych i soli.

Eksperci podkreślili także ogromne nierówności - diety 30 proc. najbogatszych ludzi na świecie odpowiadają aż za 70 proc. szkód środowiskowych powodowanych przez systemy żywnościowe. Według autorów raportu, koszty opieki zdrowotnej i degradacji środowiska wynikające z obecnego modelu żywienia sięgają globalnie 15 bilionów dolarów rocznie.

Świat potrzebuje "wielkiej transformacji żywnościowej"

Autorzy raportu ostrzegają, że bez zdecydowanych działań świat nie zrealizuje celów zrównoważonego rozwoju ONZ ani porozumienia paryskiego. Ich zdaniem konieczna jest tzw. "wielka transformacja żywnościowa", czyli radykalna zmiana w produkcji, konsumpcji i gospodarowaniu zasobami. Wymaga ona zaangażowania rządów, biznesu i społeczeństw, a opóźnianie decyzji - jak podkreślają eksperci - zwiększy ryzyko katastrofalnych skutków dla zdrowia ludzi i stabilności klimatu.

Czytaj także:

Źródło: Polskie Radio/nł

Polecane

Wróć do strony głównej