Wystarczy 250 ml dziennie. Złe wieści dla fanów napojów gazowanych
Nawet niewielkie ilości napojów gazowanych - zarówno słodzonych, jak i ich "dietetycznych" odpowiedników - mają destrukcyjny wpływ na wątrobę. Regularne ich spożywanie wiąże się ze znacznym wzrostem ryzyka wystąpienia stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).
2025-10-11, 06:05
Niezdrowie napoje. Także te "dietetyczne"
Nowe badania, zaprezentowane 6 października na konferencji United European Gastroenterology Week 2025 w Berlinie wykazały, że już 250 ml słodkiego napoju dziennie zwiększa ryzyko stłuszczeniowej choroby wątroby, związanej z dysfunkcją metaboliczną (MASLD) o 50 proc. Tymczasem "taka sama ilość napoju bez cukru (bądź z obniżoną zawartością) może zwiększyć ryzyko o 60 proc." - informuje "USA Today", dodając, że standardowa puszka coli ma pojemność 340 ml.
"MASLD, wcześniej znana jako niealkoholowa, stłuszczeniowa choroba wątroby, to schorzenie, w którym tłuszcz gromadzi się w wątrobie i jest najczęstszą postacią choroby tego narządu na świecie. Uszkodzenie może prowadzić do poważnego bliznowacenia wątroby, czyli marskości, podobnie jak w przypadku nadużywania alkoholu" - wyjaśnia amerykański dziennik.
Czytaj także:
- Nasze badanie pokazuje, że napoje o niskiej lub zerowej zawartości cukru były powiązane z wyższym ryzykiem MASLD, nawet przy niewielkich ilościach spożycia, takich jak jedna puszka dziennie - alarmuje Lihe Liu, specjalistka z zakresu gastroenterologii, główna autorka badań.
Szkodliwe bąbelki i syrop glukozowo-fruktozowy
"USA Today" przypomina, że musujące bąbelki w napojach powstają z dwutlenku węgla. Czyli ze "związku chemicznego, który wraz z wieloma innymi składnikami napojów gazowanych wpływa na żołądek bardziej, niż niektórzy mogą przypuszczać".
Także cukry - z trzciny cukrowej czy syrop glukozowo-fruktozowy - są niezdrowe. Dr Wesley McWhorter, rzecznik Akademii Żywienia i Dietetyki, powiedział "USA Today", że "organizm przetwarza je w podobny sposób", natomiast "fruktoza jest metabolizowana głównie w wątrobie". - Spożywana w nadmiarze, zwłaszcza w słodkich napojach i innych skoncentrowanych źródłach, fruktoza może sprzyjać gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie, co jest kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby - podkreślił ekspert.
Amerykański dziennik zwraca uwagę, że "dietetyczne" wersje napojów mogą wywołać przeświadczenie, że pijąc je, oszczędzamy swoje zdrowie. - Napoje słodzone cukrem od dawna są poddawane krytyce, podczas gdy ich "dietetyczne" alternatywy są często postrzegane jako zdrowszy wybór. Oba są jednak powszechnie spożywane, a ich wpływ na zdrowie wątroby nie został dobrze poznany - mówi Lihe Liu.
Czytaj także:
- Włóż za kaloryfer. Prosty trik na ciepły dom
- Wielki powrót La Niña. Objawiła się na Pacyfiku. Czy wpłynie na zimę w Europie?
Źródło: "USA Today"/łl