Czego nie należy wkładać do kuchenki mikrofalowej?
Kuchenki mikrofalowe są dla nas dużym ułatwieniem w codziennym życiu. Dzięki nim możemy szybko podgrzać obiad z poprzedniego dnia, mleko do płatków czy naleśniki. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystko można zamknąć w gorącym wnętrzu mikrofali. Jakich produktów tam nie umieszczać?
2017-01-24, 15:00
Owoce
Zwykle spożywamy je na surowo lub przetworzone w postaci dżemów i konfitur. Jednak, gdybyśmy chcieli je podgrzać lub rozmrozić, lepiej zrezygnować z tego pomysłu. Owocom w mikrofali będzie za gorąco i zostaną przez to ugotowane, usmażone i spieczone. Winogrona mogą wybuchnąć, a rodzynki poobklejać ścianki mikrofali tak, że trudno będzie ją potem doczyścić.
Powiązany Artykuł
Zdrowie zamknięte w skorupkach
Jaja
Z jajkami i mikrofalówkami lepiej nie eksperymentować. Owszem, można ugotować je na twardo czy nawet zrobić z nich jajecznicę, jednak należy to zrobić w odpowiedni sposób. Jeśli do mikrofali włożymy zwykłe, surowe czy nawet ugotowane na twardo jajko, jego środek bardzo się rozgrzeje, wzrośnie ciśnienie, para nie będzie miała ujścia i jajko dosłownie eksploduje.
Zamknięte pojemniki i słoiki
Nie należy też ogrzewać w kuchence mikrofalowej zamkniętych pojemników (np. słoików, butelek, pudełek z zatrzaskiwanymi wiekami). Parowanie lub nawet wrzenie w trakcie podgrzewania zwiększa ciśnienie w naczyniu, co może doprowadzić do rozerwania go, a przy tym zanieczyszczenia lub zniszczenia kuchenki.
REKLAMA
Ostra papryczka
Ostrej papryczki, a w szczególności suszonej, nie zaleca się podgrzewać w mikrofali. Kapsaicyna – składnik odpowiadający za ostrość warzywa paruje pod wpływem mikrofal, a po otwarciu drzwiczek urządzenia trafia prosto do naszych oczu, błon śluzowych nosa i gardła.
Metal i aluminium
Naczyń i sztućców wykonanych z metalu absolutnie nie wolno wkładać do mikrofalówki. Nawet jego mała ilość (np. przy ozdobach na brzegu talerza) może spowodować wywołanie prądów wirowych, iskrzenia i zapalenia podgrzewanego produktu. Ten sam zakaz dotyczy folii aluminiowej, która w mikrofali szybko zacznie płonąć.
Powiązany Artykuł
Folia aluminiowa i plastik groźne dla zdrowia?
Chleb
Jego podgrzewanie w mikrofali jest bezpieczne, ale nie wpływa dobrze na jakość pieczywa. Pod wpływem działania urządzenia, już po ok. 10 sekundach zacznie odparowywać wilgoć z chleba, co sprawi, że będzie suchy, twardy i czerstwy. Gdy chcemy odświeżyć chleb, lepiej włóżmy go na kilka minut do piekarnika.
REKLAMA
Plastik
Niektóre plastikowe opakowania są oznaczone informacją, że można je podgrzewać w mikrofalówce, ale jeśli takiego napisu nigdzie nie widzimy, nie wkładajmy ich do mikrofali. Plastik zacznie się topić, może wytwarzać substancje rakotwórcze, zmieszać się z naszym jedzeniem i pobrudzić kuchenkę.
Surowe mięso
Mięso już przyrządzone jak najbardziej nadaje się do podgrzewania w mikrofali. Inaczej jest w przypadku surowego. Jeśli chcemy na szybko przygotować sobie kotlety, może być z tym problem. Surowe mięso poddane działaniu mikrofali nie grzeje się równomiernie. Kiedy jedna część będzie się już nieco przypalać, druga może być kompletnie surowa.
REKLAMA
Aleksandra Rybińska
REKLAMA