"Więcej niż możesz zjeść" - nowa książka Doroty Masłowskiej w księgarniach

Książka "Więcej niż możesz zjeść" to zbiór - jak je nazwała autorka - "felietonów parakulinarnych", w których jedzenie jest tylko pretekstem do opisywania świata, a także odbywania podróży sentymentalnych.

2015-04-11, 15:01

"Więcej niż możesz zjeść" - nowa książka Doroty Masłowskiej w księgarniach
"Więcej niż możesz zjeść" Dorota Masłowska. Foto: Noir sur Blanc

/

"Więcej niż możesz zjeść" to zbiór publikowanych przez Dorotę Masłowską w magazynie "Zwierciadło" w latach 2011-2013 tekstów o jedzeniu. Tekstów, które jednak mocno odbiegają od tradycyjnego pojęcia rubryki kulinarnej, jeśli go wręcz jawnie nie przedrzeźniają. Zilustrowane przez wybitnego rysownika Macieja Sieńczyka, przewrotne w formie i treści, nie uchylają się od szerszej refleksji socjo- i antropologicznej.
"Mimo nazwiska o charakterze spożywczym mogę respondentom wcale nie kojarzyć się z kuchnią. Wszyscy wiedzą, że piszę książki, że nagrywam płyty, a mało kto domyśla się, że w wolnym czasie również trochę jem. O tym nieujawnianym dotąd fakcie pisałam do magazynu "Zwierciadło" felietony. Przez dwa lata prowadziłam tam rodzaj rubryki spożywczej, w którym z właściwą sobie swadą opisywałam jedzone jedzenie. Te grubymi nićmi szyte refleksje kulinarne stanowiły jednak wyłącznie pretekst dla rozważań szerszych: chwalenia się zagranicznymi podróżami, opisywania potknięć moralnych znajomych, czy ujawniania drastycznych szczegółów ze swoich operacji plastycznych" - wyjaśnia autorka czytelnikom.
Masłowska lubi w jedzeniu "barwność i wielowymiarowość świata, przejawiającą się w posiłku, mnogość wątków, które spotykają się podczas krojenia melona z Ekwadoru na desce z Chin i gryzieniu go polskimi ustami w Niemczech". Nie wszystkie wrażenia są jednak miłe - autorka z przerażeniem wspomina widok szwedzkich stołów na wczasach all inclusive z ich "bizantyjskim nadmiarem, mnogością, obfitością i wielkim triumfem ilości nad jakością", nad którymi odbywa się festiwal chciwości i marnowania jedzenia. Nie odpowiada jej stołowanie się u ulicznych sprzedawców w Pekinie, a to ze względu na niezadowalającą czystość trotuaru, a także rozpowszechnienie mlaskania wśród mieszkańców Chin, a w Ameryce - gargantuiczna wielkość proponowanych porcji.
Większość potraw, które Masłowską zachwycają i które rekomenduje ona swoim czytelnikom, to potrawy swojskie, oparte na krajowych składnikach. Są one przeważnie proste w przygotowaniu. "Sałata z kapusty Kamili" wymaga jednak poza kapustą i koperkiem deszczowego wieczoru na wsi, siąpiącego deszczu oraz piwa malinowego Angor. Na upały pisarka poleca - szczególnie warszawskim czytelnikom - wizytę w krzakach przy Armii Ludowej, gdzie kiedyś poczęstowano ją cudowną pigwówką, lub też wyprawę na przyjęcie, gdzie ogórki małosolne popija się ruskim szampanem, chłodzącym się w miednicy z mrożoną fasolką szparagową. Szczególne miejsce zajmują u Masłowskiej przepisy prowokujące sentymentalne podróże do krainy dzieciństwa. Machina wyobraźni przenosi ją na początek lat 90., kiedy spożywa cukier waniliowy wyjadany wprost z ręki, chleb z masłem i cukrem lub też wylizuje ze spodeczka kakao.
***
Dorota Masłowska (ur. 1983) - pisarka, autorka sztuk teatralnych. Zadebiutowała w 2002 roku powieścią "Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną," wydany dwa lata później "Paw królowej" przyniósł jej nagrodę Nike. Jej dramat "Dwoje biednych Rumunów mówiących po polsku" wystawiany był m.in w Australii, USA i na Sachalinie. Za napisaną dla Teatru Rozmaitości sztukę "Między nami dobrze jest" (2008) otrzymała nagrodę ministra kultury.
Książka "Więcej niż możesz zjeść" ukazała się nakładem wydawnictwa Noir sur Blanc.
PAP, noir.pl, kk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej