Naukowcy przyspieszyli fotosyntezę. W efekcie powstają większe rośliny
Szybsza fotosynteza i większe rośliny uprawne. To efekty pracy naukowców z wielu krajów, którzy o ważnych dla rolnictwa badaniach piszą w dzisiejszym tygodniku „Science”.
2016-11-18, 11:54
Posłuchaj
Autorzy pracy zmienili nieco sposób działania trzech genów w tytoniu. Po tym inaczej zaczął działać tak zwany mechanizm dyssypacji energii, dzięki któremu rośliny chronią się przed nadmiarem promieniowania słonecznego. W efekcie rośliny nawet o czternaście procent lepiej wytwarzały pokarm w procesie fotosyntezy. Były także nawet o jedną piątą większe od tradycyjnych odmian.
Współautor pracy, Steve Long z Uniwersytetu Illinois mówi tygodnikowi „Science”, że dzięki tym nowym technologiom teoretycznie będzie można hodować lepszy ryż, soję i rosnący w Afryce maniok. - Teraz już każdy, kto pracuje nad fotosyntezą może zobaczyć, że poprzez zwiększenie efektywności, będziemy zwiększać zbiory - zaznacza naukowiec.
Umowa ze sponsorującą eksperymenty fundacją Billa i Melindy Gatesów zakłada, że te nowe technologie zostaną przekazane światu za darmo.
Współautorką pracy jest dr Katarzyna Głowacka z Uniwersytetu Illinois i Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu.
REKLAMA
pp/IAR
REKLAMA