Wyniki kontroli: coraz mniej mięsa w mięsie

2009-12-03, 13:40

Wyniki kontroli: coraz mniej mięsa w mięsie

Pogorszyła się jakość większości skontrolowanych przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów produktów spożywczych.

Pogorszyła się jakość większości skontrolowanych przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów produktów spożywczych.

UOKiK sprawdził mleko, mięsa i jego przetwory, miód i ryby. Z kontroli wynika, że tylko jakość sprzedawanych ryb poprawiła się, natomiast pozostałe produkty są coraz gorszej jakości.
Negatywnym przykładem są produkty mięsne zawierające coraz mniej mięsa. Wiceprezes UOKiKu Małgorzata Kozak wskazała na przykład schabu zawierającego tylko mięso z piersi kurczaka i kury, a także parówki cielęce, których mięso zastąpiła przyprawa o smaku cielęciny.
Zdarza się też, że jakość produktów pogarsza się w wyniku niewłaściwego ich przechowywania. Przykładem jest miód, który w wyniku nieprawidłowego rozlewania traci swoje odżywcze właściwości.

W wyniku przeprowadzonej kontroli wydano 44 decyzje o wycofaniu produktów spożywczych ze sprzedaży. Inspekcja Handlowa nałożyła też 223 mandaty karne.

Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)

Polecane

Wróć do strony głównej