Domowe syropy - 5 sposobów na przeziębienie. Znasz wszystkie z nich?

2018-10-19, 10:55

Domowe syropy - 5 sposobów na przeziębienie. Znasz wszystkie z nich?

Przepisy na syropy domowej roboty od lat wykorzystywane są w medycynie ludowej.  Są one wykonywane przy użyciu wyłącznie naturalnych składników, dzięki czemu możemy bez obaw podawać je dzieciom. Wypróbuj 5 sprawdzonych przepisów z domowej apteczki.

Według Narodowego Instytutu Leków, jesteśmy w czołówce krajów Unii Europejskiej, które przyjmują największą ilość antybiotyków -  zajmujemy już 10 miejsce w tym rankingu. Pamiętajmy o tym, że każdy antybiotyk obniża naszą odporność. Z tego powodu, w przypadku niegroźnych przeziębień, warto mieć pod ręką babciny syrop, który może zdziałać cuda. Przedstawiam 5 przepisów na najskuteczniejsze syropy domowej roboty.

Syrop z miodu, cytryn i imbiru

Miód, cytryna i imbir to nieocenione zestawienie, które sprawdza się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i grypie. Syrop ze wspomnianych składników działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Korzeń imbiru zawiera gingerol, który łagodzi stany zapalne. Ważnymi składnikami imbiru są także żelazo, fosfor, cynk, magnez, sód, wapń i witaminy A, C, E, dzięki, którym nasza odporność skutecznie się podniesie. Miód, z kolei, charakteryzują właściwości, przeciwbakteryjne i wykrztuśne, a także antyseptyczne, czyli odkażające. Ostatni składnik, czyli cytryna, to znane wszystkim, cenne źródło witaminy C, które wzmacnia odporność. Syrop z miodu, cytryny i imbiru działa rozgrzewająco i napotnie.

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 4-6 cm korzenia imbiru
  • Miód

Sposób przyrządzenia:

Cytryny należy sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć. Owoce kroimy na cienkie plasterki, usuwając pestki. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce. Następnie, do wcześniej przygotowanego słoika, wlewamy 4 łyżeczki miodu, kładziemy 4 plasterki cytryny i 3 łyżeczki startego imbiru. Całość powtarzamy aż do wykończenia wszystkich składników. Słoik zakręcamy i odstawiamy w zaciemnione miejsce na 24 godziny. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia. Podczas choroby, stosujemy 1 łyżeczkę 4 razy na dobę.

Syrop z cebuli

Doskonale sprawdza się w leczeniu kaszlu, bo ułatwia odksztuszanie i oczyszcza drogi oddechowe. W swoim składzie ma wiele substancji o działaniu dezynfekcyjnym i łagodzącym. Syrop z cebuli świetnie sprawdza się również w leczeniu pęcherza, ponieważ ma działanie moczopędne. Jest naturalnym antybiotykiem.

Składniki:

  • 1 cebula
  • cukier lub miód
  • kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia:

Obierz cebulę i dobrze posiekaj, opcjonalnie możesz też dodać kilka, pokrojonych na plastry, ząbków czosnku. Przełóż cebulę (i czosnek) do słoika, następnie zasyp ją cukrem lub zalej miodem. Zakryj słoik i odstaw go na ok. 12  godzin. Po upływie tego czasu, cebula puści sok, który należy następnie przelać przez sito do innego słoika. Voila! Syrop z cebuli gotowy. Podczas choroby, warto pić taką miksturę co 2-3 godziny, po jednej łyżeczce.

Uwaga! Przy podawaniu syropu z cebuli dzieciom trzeba zachować szczególną ostrożność.  Zdaniem niektórych specjalistów, syrop może podrażnić delikatną wątrobę dzieci, zwłaszcza poniżej 1 roku życia.


Zrobienie syropu z cebuli jest niezwykle proste - wystarczy przełożyć poszatkowaną cebule warstwą miodu lub cukru. (foto: shutterstock.com) Zrobienie syropu z cebuli jest niezwykle proste - wystarczy przełożyć poszatkowaną cebulę warstwą miodu lub cukru (foto: shutterstock.com)

Syrop z sosny

Syrop z sosny, a właściwe syrop z pędów sosny, to kolejne domowe panaceum pomocne w walce z przeziębieniem i kaszlem. Działa wykrztuśnie i antybakteryjnie. Dodatkowo, podobnie jak w przypadku syropu z cebuli, syrop z sosny dobrze się sprawdza przy infekcjach dróg moczowych ze względu na zawartość flawonoidów, które działają przeciwzapalnie i moczopędnie. Syrop z sosny jest świetną alternatywą dla syropu z cebuli, ponieważ jest słodki, klarowny i pięknie pachnie.

Składniki:

  • 1 kg pędów sosny
  • 1 kg cukru lub miodu
  • Spirytus - opcjonalnie

Sposób przyrządzenia:

Młode pędy sosny należy zbierać wiosną, od kwietnia do maja. Odcinamy nożykiem z drzewa ok. 5 centymetrowe gałązki. Wkładamy je do garnka, zalewamy i gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Następnie odcedzamy całość i zasypujemy cukrem (około 1 kg na 1 kg pędów) i ponownie gotujemy, aż syrop zgęstnieje. Kolejnym krokiem jest przelanie powstałej substancji do słoików i ich pasteryzacja, dzięki której syrop będzie nadawał się do spożycia przez kolejne dwa lata. Podczas drobnych infekcji, syrop pijemy po jednej łyżeczce co kilka godzin.

Uwaga! Syrop z sosny nie nadaje się do spożycia w przypadku osób chorych na astmę lub krztusiec.


Pierwszy krokiem w przyrządzeniu syropu z sosny jest obgotowanie pędów w wodzie, na małym ogniu. Pierwszym krokiem w przyrządzeniu syropu z sosny jest obgotowanie pędów w wodzie, na małym ogniu (fot: shutterstock.com)

Syrop z buraka

Syrop buraczany to kolejna domowa mikstura, którą warto mieć pod ręką, gdy dolega nam kaszel lub chrypka. Burak zawiera cenne składniki antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające takie jak m.in. antocyjany, wykazujące działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Ponadto, prócz witaminy C, magnezu, kwasu foliowego i wapnia, buraki mają w swoim składzie betainy, czyli bakteriobójcze związki skutecznie zwalczające stany zapalne.

Składniki:

  • 1 duży burak
  • 2 łyżki cukru lub miód

Sposób przyrządzenia:

Myjemy buraka, obieramy ze skóry, a następnie ścieramy na tarce. Starte warzywo umieszczamy w garnku, do którego dodajemy dwie łyżeczki cukru lub miodu. Następnie całość podgrzewamy na małym ogniu przez 20 minut, ciągle mieszając. Uzyskany sok przelewamy do buteleczki i pasteryzujemy. Pijemy po jednej łyżeczce co 3 godziny.

Uwaga!

Nie można dopuścić do zagotowania mikstury – straci wtedy swoje właściwości lecznicze.


Gotowy syrop z buraka pięknie wygląda, świetnie smakuje i do tego leczy. (fot. shutterstock.com) Gotowy syrop z buraka pięknie wygląda, świetnie smakuje i do tego leczy (fot. shutterstock.com)

Syrop z chrzanu

Domowej roboty syrop z chrzanu sprawdzi się w zmaganiach z bólem gardła, chorymi zatokami i grypą. Niszczy bakterie, wirusy i grzyby – dlatego nazywany jest jednym z najsilniejszych, naturalnych antybiotyków. Co ciekawe, chrzan zawiera więcej witaminy C niż cytryna.

Składniki:

  • 100 g świeżo startego chrzanu
  • ½ ugotowanej, przestudzonej wody
  • 100 g miodu

Sposób przyrządzenia:

Do świeżo startego chrzanu dodaj pól szklanki ugotowanej, przestudzonej wody i pozostaw na pół godziny. Następnie dodaj miód i odstaw miksturę na kilka godzin. Esencje należy następnie przelać przez gęste sito do innego słoika. Przyrządzoną miksturę pij 3-4 razy dziennie, rozcieńczając w proporcji jedna łyżeczka na jedną szklankę wody.

Uwaga!

Syropu z chrzanu nie można pić na pusty żołądek. Ze stosowania go powinny zrezygnować osoby cierpiące na wrzody żołądka, zgagę lub schorzenia wątroby.

Syropy ''domowej roboty'' to nieocenione remedium w przypadku niegroźnych przeziębień i kaszlu. Specjaliści zalecają, aby nie stosować ich jedynie w trakcie trwania infekcji, ale również profilaktycznie, na co dzień, w celu wzmocnienia odporności. Pamiętajmy jednak, że stan naszego zdrowia może prawidłowo ocenić tylko lekarz.

bsz

Polecane

Wróć do strony głównej