"Potrzebna jest strategia i zdecydowane działania". Publicysta o sytuacji branży gastronomicznej
- Jeżeli mamy trzymać biznes gastronomiczny zamknięty aż do maja, to trzeba się zdecydować na dosyć aktywne i duże kroki pomocowe - mówił w Polskim Radiu 24 Marcin Piasecki (Rzeczpospolita).
2021-01-27, 12:35
Otwarcie placówek gastronomicznych będzie możliwe w maju, gdy dzięki programowi szczepień zostaną zabezpieczeni seniorzy i osoby najbardziej narażone na zakażenie - powiedział w środę prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys.
Powiązany Artykuł
Rzecznik MZ o walce z pandemią: najwięcej zależy od nas samych, zachowujmy się odpowiedzialnie
Marcin Piasecki podkreślał, że sytuacja w branży gastronomicznej jest tragiczna. - Oczywiście główną przyczyną jest to, że żyjemy w bardzo trudnych, nieprzewidywalnych warunkach pandemii (…) Pamiętajmy, że dzieje się to od blisko roku, i po pierwszym chaosie i objawach paniki można już z tego szoku się otrząsnąć i tą sytuacją zarządzać - ocenił.
- Przedsiębiorcy branży gastronomicznej proponują dosyć rozsądne rozwiązania, ostrożne odmrażanie biznesu w niektórych rejonach, z zachowaniem rygorów sanitarnych - przypominał gość audycji.
Posłuchaj
Publicysta dodał, że potrzebna jest jasna strategia i zdecydowane działanie w sprawie tej oraz innych zagrożonych branż. - Mamy do czynienia z chaosem, przedsiębiorcy tracą dorobek życia, światełka w tunelu nie widać. Jeżeli do początku lata lokale gastronomiczne będą pozamykane, to będzie bardzo źle (…) Biznes restauracyjny wymaga inwestycji, zatrudnienia ludzi, dobrej logistyki, promocji. Ten sektor, jeśli chodzi o polskich przedsiębiorców, stawał się coraz silniejszy, coraz częściej przedsiębiorcy mieli po kilka lokali, zaczęły się tworzyć polskie sieci kawiarni, to wszystko nieźle wyglądało, ale zaczynamy mówić o tym w czasie przeszłym. Część dorobku polskiego biznesu zostanie zniweczona - zauważył Marcin Piasecki.
REKLAMA
- Prof. Gut: skuteczność obostrzeń jest wypadkową dwóch elementów - samych obostrzeń i ich realizacji
- Szczepionka Moderny uzyskała pozytywną opinię WHO. Są też nowe zalecenia w leczeniu COVID-19
Od 28 grudnia ub.r., początkowo do 17 stycznia br., a w tej chwili do 30 stycznia rząd wprowadził obostrzenia w związku z epidemią koronawirusa - m.in. restauracje mogą oferować jedzenie tylko "na wynos".
Pomoc z Tarczy Finansowej PFR 2.0 otrzymało dotąd ponad 4 tys. placówek gastronomicznych, wypłacono im 682 mln zł.
Więcej w nagraniu.
REKLAMA
***
Audycja: Temat dnia / Gość PR24
Prowadzący: Ryszard Gromadzki
Gość: Marcin Piasecki
Data emisji: 27.01.2021
REKLAMA
Godzina: 11:33
PR24/ka
REKLAMA