Skąd się bierze bakteria E.coli?

Groźny szczep bakterii E.coli do tej pory wywołał śmierć 22 osób w Niemczech i jednej w Szwecji, ale wciąż nie udało się ustalić źródła zatruć pokarmowych.

2011-06-07, 15:45

Skąd się bierze bakteria E.coli?

Posłuchaj

Jan Bondar na temat przenoszenia się bakterii E.coli
+
Dodaj do playlisty

Rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar podkreślił, że najpierw jako źródło zatruć pokarmowych zostały wyeliminowane ogórki, teraz wszystko wskazuje na to, że nie jest to także fasola:

-  Dystrybucja kiełków pokrywa się z zachorowaniami w północnych Niemczech. Istnieje takie przypuszczenie, że partia zanieczyszczonych kiełków  już po prostu została zjedzona. Do nas ta partia w ogóle nie dotarła – poinformował Jan Bondar

Jan Bondar zaznaczył, że im więcej jest zachorowań, tym ciężej stwierdzić jest ich źródło. - Groźny szczep bakterii to nie jest wirus, którym można się zarazić drogą kropelkową. Bakterię E-coli, mówiąc kolokwialnie, trzeba po prostu zjeść – podkreślił Jan Bondar

Groźny szczep bakterii do tej pory wywołał śmierć 22 osób w Niemczech i jednej w Szwecji.

W Polsce potwierdzony jest jeden przypadek choroby, a cztery osoby przebywają w szpitalu z podejrzeniem zakażenia groźnym szczepem.

REKLAMA

IAR, mr

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej