Największy hit mistrzostw Europy? Ziemniaki!
Polskie ziemniaki zrobiły furorę podczas 30. mistrzostw Europy w tenisie stołowym w Gdańsku i Sopocie. Przez dziewięć dni uczestnicy zjedli ich aż 1100 kg.
2011-10-16, 14:11
- Nie spodziewaliśmy się, że aż tak wielkie będzie zapotrzebowanie na krajowe ziemniaki. Wszystkim gościom, w tym zagranicznym, bardzo smakowały. Podawaliśmy je w różnych postaciach - gotowane, puree, frytki, kopytka, placki ziemniaczane i kluski śląskie - powiedziała Marzena Bogacka, menedżerka z firmy cateringowej "BanGlob" prowadzącej catering podczas ME.
W Ergo Arenie rywalizowało ponad 400 pingpongistek i pingpongistów z 43 krajów. Drugie tyle gości stanowili trenerzy, działacze, sędziowie, wolontariusze, organizatorzy, dziennikarze itd.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
- Wydaliśmy 2875 litrów zup, a ulubioną okazał się bogracz wołowy. Smakowało też mięsko - piersi z kurczaka było 540 kg, a wieprzowiny i wołowiny 650 kg. Do tego 200 kg ryb, głównie dorsz i pstrąg, 410 kg makaronów i 300 kg ryżu - dodała Bogacka.
REKLAMA
Sportowcy pochłaniali ogromne ilości surówek i sałatek, przede wszystkim z warzyw oraz 550 kg ciastek.
gs
REKLAMA