Afera solna: nie ma zagrożenia dla zdrowia
Wielkopolski Państwowy Inspektorat Sanitarny po przebadaniu próbek soli spożywczej i peklosoli poinformował, że mieszczą się one w obowiązujących normach.
2012-03-06, 10:58
Posłuchaj
Analizy były prowadzone od 28 lutego do 5 marca. Objęły pięć próbek soli pobranej z jednego z lokalnych zakładów i hurtowni. Trzy próby były opisane jako sól jadalna, a dwie zawierały peklosól. W tych próbkach zostało zbadanych 13 parametrów, w tym zawartość wody, poziom jodu oraz obecność metali ciężkich i siarczanów.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
Wyniki badań wykluczają możliwość zagrożenia dla życia i zdrowia ludzkiego - zapewnił wojewódzki inspektor sanitarny Andrzej Trybusz na konferencji prasowej w Poznaniu.
Według niego, ogólne ekspertyzy pokazują, że wyniki badanej soli mieszczą się w normie i produkt nie mógł powodować negatywnych konsekwencji dla życia i zdrowia.
Wcześniej włocławski Anwil zaprotestował przeciw ukazującym się w mediach informacjom na temat soli przemysłowej, produkowanej w tym zakładzie, którą nieuczciwe firmy sprzedawały później jako sól spożywczą.
Firma wydała w tej sprawie komunikat. Anwil podkreśla w nim, że skład soli przemysłowej nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia i przypomina, że wszyscy odbiorcy tej soli byli przez fabrykę informowani, że nie jest to sól spożywcza.
IAR,kk
REKLAMA