Chiński przysmak z płetwy rekina może zniknąć z menu

Z roku na rok rośnie jednak liczba osób, które chciałyby wprowadzenia zakazu połowu rekinów i wycofania kontrowersyjnego dania z menu chińskich restauracji.

2012-08-18, 15:36

Chiński przysmak z płetwy rekina może zniknąć z menu
Rekin ludojad. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

Relacja Tomasza Sajewicza (IAR) z Pekinu
+
Dodaj do playlisty

W kampanię przeciwko połowom rekinów zaangażowany jest m.in. znany chiński koszykarz Yao Ming.

Publiczna dyskusja na ten temat sprawiła, że chińska Rada Państwowa poleciła wycofanie w ciągu najbliższych trzech lat zupy z płetw rekina z menu oficjalnych przyjęć. Nie w smak to jednak przedstawicielom organizacji zrzeszających firmy zajmujące się przetwórstwem produktów morskich.

Cytowany przez dziennik „South China Morning Post” Cui He uważa, że większość rekinów dostaje się w rybackie sieci „przypadkiem”, a tylko nieliczne kutry specjalizują się w połowie tych zwierząt. Według niezależnych organizacji co roku odławianych jest od 26 do 73 mln sztuk rekinów.

Według jednego z ekspertów 95% płetw pozyskiwanych na całym świecie trafia właśnie do Chin.

REKLAMA

Zobacz galerię - Dzień na zdjęciach >>>

sg

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej