Co jeść dla podtrzymania ciąży? Czosnek i rodzynki
Czosnek na początku ciąży, rodzynki - pod koniec. To, zdaniem szwedzkich naukowców, najlepszy sposób na zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu.
2013-10-02, 16:44
Uniwersytet medyczny Sahlgrenska w Göteborgu zbadał około 20 tysięcy ciężarnych.
Z badań wynikło, że te kobiety, które jadły więcej czosnku niż inne, szczególnie w pierwszych miesiącach ciąży, w większości urodziły w planowanym terminie. Ryzyko przedwczesnego porodu było u nich o 30 procent mniejsze niż u pozostałych.
>>>Co powinna jeść kobieta w ciąży? Poradnik Instytutu Matki i Dziecka>>>
Aż o 40 procent mniejsze było ono u tych, które w ostatnich miesiącach ciąży jadły suszone owoce, w szczególności rodzynki.
Naukowcy z Göteborga są przekonani, że związek między dietą a skłonnością do przedwczesnego porodu jest wyraźny, zamierzają jednak prowadzić dalsze badania w tym zakresie.
pp/IAR
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>
REKLAMA