Sezon na karpia. Ryba tańsza niż rok temu
Producenci załamują ręce. Hodowla karpia jest na granicy opłacalności. W tym roku za kilogram tej ryby trzeba zapłacić 9 złotych. O 2 złote mniej niż dwa lata temu!
2013-12-18, 07:28
Karp to królowa wigilijnych potraw. I właściwie tylko przed Bożym Narodzeniem cieszy się zainteresowaniem domowych kucharzy. A producenci tej ryby mają jedno marzenie: by karp na stałe gościł w menu Polaków. Wtedy jego hodowla byłaby bardziej opłacalna.
Dziś cena hurtowa a także oferowana przez duże sieci handlowe za kilogram tej ryby wynosi 9 złotych - podaje "Gazeta Polska codziennie".
Zdaniem producentów, aby hodowla karpia była opłacalna, powinien on kosztować o 2 złote za kilogram więcej niż wynosi cena obecna, czyli tyle, ile w 2011 roku.
Według Zbigniewa Szczepańskiego, prezesa Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp", w tym roku odłowiono u nas 17 tysięcy ton karpia, czyli o półtora tysięcy ton więcej niż rok temu.
REKLAMA
(źródło: TVS/x-news)
Gazeta podaje, że polska ryba zaczęła podbijać podniebienia smakoszy europejskich. W tym roku zagości na stołach w Watykanie, gdzie zostanie zorganizowany obiad dla żołnierzy Gwardii Szwajcarskiej wraz z rodzicami.
PAP/asop
REKLAMA