Mniej ryb w morzach i oceanach

W ciągu ostatnich trzydziestu lat polityka dotycząca rybołówstwa doprowadziła do zmniejszenia ilości ryb na świecie.

2014-01-30, 21:51

Mniej ryb w morzach i oceanach
. Foto: flickr.com/Joseph Wu Origami

Posłuchaj

30.01.14 Kazimierz Plocke o nadmiernej eksploatacji zasobów żywych z mórz i oceanów
+
Dodaj do playlisty

W Morzu Śródziemnym liczba rybnych stad zmniejszyła się o 80 procent. Parlament Europejski, w oparciu o te dane, przyjął plan ratowania europejskich mórz. Zakłada on, że do 2015 roku trzeba skończyć z nadmiernymi połowami. To z kolei ma spowodować, że do 2020 roku populacja ryb odbuduje się.

- To jest rzeczywiście problem. W ostatnich trzydziestu latach obserwujemy nadmierną eksploatację zasobów żywych z mórz i oceanów. Ekolodzy biją na alarm i mają wiele racji – stwierdził Kazimierz Plocke, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa.

Głównym celem nowej polityki jest odbudowa komercyjnie eksploatowanych populacji ryb oraz ich utrzymanie powyżej poziomu gwarantującego stabilną liczebność. Może to oznaczać ograniczenie zatrudnienie w sektorze polskiego przetwórstwa ryb.

- Polskie przetwórstwo ryb to najbardziej dynamicznie rozwijająca się dziedzina gospodarki narodowej i jedna z najlepszych w Europie, zatrudniająca 25 tysięcy osób. Po 2020 roku będziemy musieli dokonywać zmian, żeby zachować konkurencyjność – podkreślił Gość PR24.

To jednocześnie oznacza, że mniejsza zakłady mogą sobie nie poradzić w tej nowej sytuacji.

PR24/ Anna Krzesińska

Polecane

Wróć do strony głównej