Czy wędzonki są zdrowe?
Komisja Europejska walczy z niezdrową żywnością. We wrześniu wejdą w życie przepisy ograniczające zawartość substancji smolistych w żywności. Najbardziej zaniepokojeni tą sytuacją są producenci tradycyjnych wyrobów wędzarnianych.
2014-02-03, 15:25
Posłuchaj
Zaostrzenia norm dotyczących produkcji wędzonek najbardziej obawiają się mali wytwórcy. Wytwarzanie wędlin zgodnie z tradycyjnymi recepturami może być jednak niebezpieczne ze względu na zbyt dużą zawartość substancji smolistych w produktach.
- Unia Europejska dba o to, aby społeczeństwo było zdrowe. Przeciwdziała różnym chorobom cywilizacyjnym, a jedną z nich są nowotwory. W związku z tym postanowiono wprowadzić pewne ograniczenia, dzięki którym ludzie zaczną myśleć o tym, co jedzą – powiedziała w PR24 Magdalena Siuba z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Produkty uboczne wędzenia
Substancje smoliste. Większość ludzi utożsamia je z paleniem tytoniu. Substancje smoliste znajdują się jednak też w wędzonkach. W wędlinach przygotowywanych w ten sposób znajduje się m.in. silnie rakotwórczy benzopiren.
- Benzopiren to bardzo niebezpieczna dla zdrowia substancja. Jest to węglowodór aromatyczny, który powoduje degradację tkanek ludzkich i powstawanie nowotworów – dodał Gość PR24.
REKLAMA
Unia Europejska chce zmniejszyć zawartość benzopirenu w wędzonkach. Obecnie dopuszcza się 5 mikrogramów substancji na kilogram produktu. Od września dopuszczalna ilość benzopirenu w mięsie zmniejszy się do 2 mikrogramów na kilogram.
Komisja Europejska zaproponowała wysłanie do Polski delegacji, która miałaby pomóc producentom w przystosowaniu się do nowych norm.
PR24/MP
REKLAMA