Weterynarze biją na alarm! Kolejny przypadek wąglika w wołowinie
Laseczkę wąglika (Bacillus anthracis) stwierdzono w wołowinie w powiecie Heves na wschodzie Węgier. Jedna osoba z objawami choroby została poddana terapii.
2014-07-08, 12:13
To kolejny przypadek wąglika w tym kraju. Tym razem bakterie powodujące tę chorobę znajdowały się w mięsie z uboju gospodarczego - poinformowała służba weterynaryjna. W zeszłym tygodniu laseczkę wąglika stwierdzono w nieprawidłowo zamrożonym mięsie z dwóch krów, nielegalnie ubitych w gospodarstwie w miejscowości Tiszafuered, ok. 160 km na wschód od Budapesztu.
Wąglik to groźna, zwykle śmiertelna choroba zakaźna zwierząt hodowlanych. Przenosi się na człowieka i może doprowadzić do zakażeń skóry, przewodu pokarmowego i płuc, a następnie śmierci. Bakterie wąglika mogą być wykorzystane jako broń biologiczna i są uważane za jedno z najpoważniejszych zagrożeń bioterrorystycznych.
REKLAMA