Beaujolais nouveau w Sandomierzu, czyli święto młodego wina

W czwartek święto młodego wina - Beaujolais nouveau. W każdy trzeci czwartek listopada, po raz pierwszy oferuje się w sprzedaży trunek z bieżącego rocznika. Polskie winiarnie także świętują.

2014-11-20, 11:16

Beaujolais nouveau w Sandomierzu, czyli święto młodego wina
. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

O beaujolais nouveau w Sandomierzu w Porannych rozmaitościach radiowej Jedynki (G.Szlęzak-Wójcik, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

- Beaujolais to zaprzeczenie powszechnej tezy, że wino im starsze, tym lepsze. Nie nadaje się ono do dłuższego leżakowania. W dodatku jest atrakcyjne dla osób preferujących łagodne smaki - twierdzi Wojciech Bońkowski, redaktor naczelny portalu "Winicjatywa". To jedno z najlżejszych win czerwonych na świecie o świeżym, lekkim i owocowym aromacie. W dodatku jest nieco kwaskowate i odświeżające - to z kolei częstsza domena win białych.
Wojciech Bońkowski nie ukrywa jednak, że marce wina Beaujolais w dużej mierze pomaga dobry marketing. Wartość smakowa trunku nie należy do najbardziej szlachetnych. Z uwagi na tradycję, warto jednak przyłączyć się do świętowania. Spośród młodszych win, ekspert poleca jednak bliższe podniebieniu Polaków młode wino Świętomarcińskie.
Początki święta Beaujolais sięgają 1967 roku.

Beaujolais nouveau po polsku

W najbliższą sobotę 22 listopada po raz drugi odbędzie się święto młodego wina organizowane wspólnie przez Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy i Sandomierskie Towarzystwo Naukowe.

Impreza będzie się składać z dwóch części konferencyjnej i biesiadnej. Zaplanowano też m.in. warsztaty serowarskie i korowód po starym mieście. Tradycje uprawy winorośli w rejonie Sandomierza sięgają XIII wieku. - W bieżącym roku święto młodego wina jest wkomponowane w realizację programu "Winoroślowa ścieżka edukacyjna” i jest to element promocyjny w ramach tego projektu – mówi doktor Janusz Suszyna, z Towarzystwa Naukowego Sandomierskiego. - Na imprezie chcemy pokazać tradycje naszego regionu, nasz Sandomierski Szlak Winiarski oraz lokalny znak towarowy - dodaje.

Każdy rok jest inny

Rozmówca zaznacza, że każdy rok jest inny, bo inne są warunki atmosferyczne. Na festiwalu młodego wina można przetestować najnowszy rocznik. – To już jest pewien sygnał jakiej jakości wina możemy się podziewać z tego rocznika – wyjaśnia.

REKLAMA

- Wina są już po fermentacji. One się wstępnie klarują. Więc jeszcze pełnej, czystej klarowności nie posiadają, ale aromaty i smak już można ocenić – mówi jeden  plantatorów.

G.Szlęzak-Wójcik/ IAR, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej