Polska unijnym liderem w produkcji drobiu
W minionym roku produkcja mięsa drobiowego w naszym kraju wyniosła prawdopodobnie ok. 2 mln ton.
2015-01-07, 09:38
Posłuchaj
Jak wyjaśnia Łukasz Dominiak z Krajowej Rady Drobiarstwa, ten wynik plasuje nas na czele największych producentów w Unii Europejskiej.
- Myślę, że w 2015 roku przekroczymy poziom 2 mln ton produkcji, co będzie oznaczało, że staniemy się zdecydowanym liderem, jeżeli chodzi o produkcję drobiarską, w Unii Europejskiej – podkreśla ekspert.
Optymistyczne prognozy na 2015 rok
Łukasz Dominiak podkreśla, że prognozy dotyczące produkcji w roku 2015 są również optymistyczne.
- Dynamika przyrostu jest imponująca. W określonych sektorach była nawet kilkunastoprocentowa. Prognozy Komisji Europejskiej wskazują, że drób będzie mięsem wiodącym – mówi ekspert.
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ocenia, że w 2014 roku spożycie drobiu w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca Polski wyniosło 26,9 kg. W 2015 roku będzie to prawdopodobnie ponad 27 kg.
Elżbieta Mamos, awi