Wędzone ryby słodkowodne na Liście Produktów Tradycyjnych

Ryby słodkowodne wędzone tradycyjną metodą w wędzarniach opalanych drewnem - to kolejny produkt z Podlaskiego, wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie z regionu na tej liście znajduje się 51 produktów.

2015-01-07, 16:10

Wędzone ryby słodkowodne na Liście Produktów Tradycyjnych
. Foto: Glow Images/East News

Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest 1347 produktów tradycyjnych.
Ostatnio z województwa podlaskiego na listę wpisano ryby słodkowodne wędzone tradycyjną metodą przez Gospodarstwo Rybackie Polskiego Związku Wędkarskiego w Suwałkach.
Tradycja konserwowania ryb na Suwalszczyźnie
Jak powiedział dyrektor tego gospodarstwa Waldemar Bujkowski tradycja konserwowania ryb poprzez wędzenie funkcjonuje na obszarze Suwalszczyzny od kilku stuleci, a sposób wędzenia nie uległ od tego czasu zmianom. To, co wyróżnia ryby wędzone w tym miejscu, to użycie tylko naturalnych składników - soli i opalanie wędzarni dobrym drewnem. - Dzięki temu ryby mają zupełnie inne walory smakowe niż te wędzone w wędzarniach przemysłowych - dodał.
Bujowski powiedział, że do wędzenia wykorzystywane są przede wszystkim ryby hodowane w gospodarstwie, m.in. pstrągi, jesiotry czy trocie, a w sezonie ryby odławiane z okolicznych jezior, jak sielawy, węgorze czy leszcze.

PAP, awi

/

Polecane

Wróć do strony głównej