Rolnicy nie doceniają rzepaku, wolą soję

Rolnicy wolą importować drożą śrutę sojową, niż korzystać z tańszych produktów krajowych z rzepaku. Powód? Kolor i promocja

2015-06-18, 11:51

Rolnicy nie doceniają rzepaku, wolą soję

Posłuchaj

Polscy rolnicy nie doceniają rzepaku, wolą soję mówi Joanna Żuchniewicz, z Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (Elżbieta Szczerbak, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Zbiory rzepaku i rzepiku w Polsce, w dwa tysiące czternastym roku wyniosły ponad trzy miliony dwieście tysięcy ton. (3,2 mln t.)

Przemysł wyprodukował ponad 1 mln 400 tysięcy ton śruty rzepakowej, której w przybliżeniu prawie połowę   wyeksportowano.

W tym samym czasie, polski przemysł paszowy, sprowadził zza granicy od miliona ośmiuset do miliona dziewięciuset tysięcy   ton soi.

Niedoceniany rzepak

Joanna Żuchniewicz, z Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, podkreśla, że w Polsce wykorzystanie śruty rzepakowej  do produkcji pasz ciągle pozostawia wiele do życzenia. - Pasze rzepakowe są niedocenianym źródłem białka, chociaż świetnie wpisują się w ten ujemny bilans i znakomicie wypełniają tę lukę. Warto podkreślić, że są mity, jeśli chodzi o kolor śruty rzepakowej - czarna barwa ponoć ma wpływ na żywienie i hodowcy nie chcą jej używać właśnie z tego powodu. Śruta sojowa ma lepszą promocję i stosuje się jej więcej, zarówno ze względu na kolor, jak i na trochę większą zawartość białka. Natomiast należy pamiętać, że śruta rzepakowa ma 36-38 proc. białka, więc nadal dużo i jest to zdecydowanie białko tańsze- uważa gość.

Warto dodać, że mamy rządowy program na lata 2014-2020, dotyczący  większego  wykorzystania śrut:: słonecznikowej i rzepakowej.

Zarysowują się zatem realne szanse, na to, że krajowe   rodzaje śruty  w większym stopniu będą wykorzystywane,  przez polski przemysł paszowy.

Elżbieta Mamos, abo

Polecane

Wróć do strony głównej