W Hiszpanii brakuje oliwy z oliwek

Utrzymujące się na południu kraju susze zmuszają Hiszpanię, największego światowego producenta oliwy z oliwek, do importu tego surowca. Hiszpania importuje oliwę m.in. z Tunezji, następnie sprzedaje ją poza UE, głównie do krajów rozwijających się.

2015-08-10, 17:00

W Hiszpanii brakuje oliwy z oliwek
Hiszpania boryka się z suszą i stratami w uprawie oliwek. Foto: Pixabay.com

- Gorący kwiecień i maj niekorzystnie wpłynęły na roślinność, straciliśmy część zbiorów - poinformował sekretarz hiszpańskiego związku producentów oliwy Enrique Delgado w wypowiedzi dla AFP. Dodał, że oliwki są mniejsze i tym samym wytwarza się z nich mniej oliwy.

Zbiory będą mniejsze o 1/3


Przewiduje się, że tegoroczne zbiory osiągną poziom 1,1-1,2 mln ton, czyli prawie o 1/3 mniej niż w 2014 r. Jeśli w najbliższym czasie nie pojawią się deszcze, zbiory mogą wynieść jeszcze mniej - 850 tys. ton. W związku z tym Hiszpania może zwiększyć import oliwy nawet do 170 tys. ton, czyli trzykrotnie.

Pozostałe kraje basenu Morza Śródziemnego produkujące oliwę zmagają się z podobnymi problemami. We Włoszech gaje oliwne zaatakowała choroba liści (OQDS), powodująca zasychanie gałązek.

Cena oliwy z oliwek szybuje do góry


Słabe zbiory w Hiszpanii i OQDS we Włoszech przyczyniły się do wzrostu cen oliwy z oliwek - z 2,90 euro za litr w styczniu do prawie 4 euro w lipcu. Ale hiszpański związkowiec uspokaja, że nie jest to drastyczna podwyżka. Zapewnia, że bieżące zapasy oliwy w zupełności zaspokoją światowe zapotrzebowanie.

Hiszpania jest światowym liderem rynku, produkuje aż 45 proc. oliwy na świecie. Tuż za nią plasują się Włochy.

PAP, fko

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej

Najnowsze