Polacy źle jedzą w pracy

Wielu Polaków blisko pół doby spędza w pracy, jednak ich nawyki żywieniowe daleko odbiegają od zbilansowanej diety. W Polskim Radiu 24 dietetyk Ewa Iwanowska przedstawiła żywieniowe zwyczaje Polaków i podpowiedziała, z czego powinny składać się nasze codzienne posiłki.

2015-08-22, 17:25

Polacy źle jedzą w pracy
Kanapka jest najczęściej wybieranym przez Polaków posiłkiem, który zabierają ze sobą do pracy/fot.flickr/martin garmond

Posłuchaj

22.08.15 Ewa Iwanowska: „Nieodpowiednie żywienie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie (…)”.
+
Dodaj do playlisty

Kawa, kanapki i fast foody - to najczęściej wybierane posiłki przez osoby pracujące. Wielu Polaków je dopiero po powrocie do domu. Jako powód takiego podejścia podają brak czasu i natłok obowiązków.

– Największym problemem Polaków jest to, że nie przestrzegają podstawowych zasad żywieniowych. W przypadku pracy umysłowej potrzeba bardzo dużo białka i dobrych węglowodanów. Tego w diecie naszych rodaków zdecydowanie brakuje. Tradycyjne kanapki nie zapewnią nam wystarczającej energii na cały dzień pracy. Nawet te, które przyrządzimy w domu – oceniła Ewa Iwanowska.

Jedynie 15 proc. Polaków zabiera do pracy posiłki, które sami przyrządzają w domu. Tylko niecałe 2 proc. z nich odgrzewa dania na kuchence gazowej lub elektrycznej. Pozostali robią to w kuchence mikrofalowej, co negatywnie wpływa na jakość posiłku i jednocześnie na zdrowie człowieka.

– Dużym problemem jest to, że nawet jeśli w pracy jest kuchnia, to najczęściej wyposażona jest ona w mikrofalówkę i czajnik, a najczęściej tylko w czajnik. Nie ma warunków, by skrzętnie przyszykowany posiłek, który mógłby zawierać odpowiednie walory odżywcze, we właściwy sposób odgrzać – dodała dietetyk.

REKLAMA

Polskie Radio 24/db

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej