Kucharze o kulinariach na liście dziedzictwa UNESCO
Gruzińskie wino z glinianych dzbanów kwewri, meksykańska kuchnia Michoacan, a także tradycyjny japoński sposób gotowania washoku - oto niektóre kulinaria wpisane na światową listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. W tym roku kandydatką do pojawieniu się w zestawieniu jest m.in. pizza neapolitańska.
2015-08-29, 14:27
Posłuchaj
Gastronomiczne unikaty znajdują się na tzw. niematerialnej liście dziedzictwa kulturowego UNESCO. Spis ten ma na celu ochronę oraz promocję niezwykłych zwyczajów, praktyk społecznych i technik związanych z tradycyjnym rzemiosłem artystycznym.
W tym roku specjalna Komisja UNESCO postanowiła docenić kuchnię japońską. W dużej mierze składa się z ryb, wodorostów i jarzyn. Jednym ze sposobów przyrządzania potraw jest washoku. Filozofia tej kuchni opiera się na zachowaniu naturalnego smaku dań. Kładzie również ogromny nacisk na atmosferę podczas spożywania posiłków, harmonię i styl życia zgodny z naturą.
– Kuchnia japońska to nie tylko popularne w Polsce sushi. Istnieje wiele pysznych zup, wywarów z mięsem, warzywami, grzybami, a także wodorostami. Japońskie menu zawiera mnóstwo pysznych i przyrządzanych w niezwykle oryginalny sposób potraw – powiedział Jerzy Nogal, kucharz prowadzący warsztaty kulinarne.
Pod petycją do UNESCO o wpisanie tradycyjnej neapolitańskiej pizzy na listę światowego dziedzictwa podpisało się 300 tysięcy obywateli Włoch, dla których ta właśnie potrawa jest kulinarnym symbolem ich kraju. Zdaniem Jarosława Uścińskiego, kucharza i właściciela restauracji, jest to dość kontrowersyjny pomysł.
REKLAMA
– Pizza stała się daniem powszechnym, spożywanym na całym świecie. Nie chciałbym, aby lista UNESCO stała się zestawieniem dań komercyjnych. Takimi daniami powinny zajmować się krajowe instytucje, które przygotowują listy potraw regionalnych w swoich państwach – podkreślił.
O potrawach znajdujących się na niematerialnej liście światowego dziedzictwa UNESCO mówił także Robert Makłowicz, kucharz i podróżnik.
Polskie Radio 24/db/
REKLAMA