Nie tylko cydr. Moda na polskie wina owocowe
Moda na ekologiczne i regionalne produkty nie dotyczy wyłącznie potraw, ale też napojów - w tym win owocowych.
2015-11-14, 11:22
Posłuchaj
Takie wina mają w Polsce tradycję sięgającą XIII wieku. W XX wieku były towarem eksportowanym do Stanów Zjednoczonych, Japonii i Anglii. Niestety w czasach PRL-u wina owocowe utraciły swoją dobra markę. Rynek zalały tanie mieszanki soków owocowych ze spirytusem.
Powrót do polskich tradycji winiarskich
Dziś można zaobserwować powrót do polskich tradycji winiarskich, do ich wysokiej jakości.
- Ilość zakładów winiarskich w tej chwili maleje, z tym że utrzymują się zakłady duże i nowoczesne, natomiast wykruszyły się małe, produkujące wyroby gorszej jakości - tłumaczy Elżbieta Pawłowska z Polskiej Rady Winiarstwa.
Zmiany na rynku
Zmieniły się też potrzeby konsumenta i zmienił się rynek.
REKLAMA
- Rynek potrzebuje win owocowych wysokiej jakości i takie są już produkowane. W ostatnich okresie jest duża produkcja cydru – zaznacza gość radiowej Jedynki.
Cydr hitem ostatnich lat
Bo to właśnie cydr stał się prawdziwą rewelacją ostatnich lat na rynku napojów alkoholowych i to on może gwarantować dobre perspektywy dla polskiej branży winiarskiej.
- Produkcja rozwija się od 2013 roku, kiedy została ustanowiona odrębna stawka podatku akcyzowego dla cydrów, do 5 proc. zawartości alkoholu. Wówczas wiele przedsiębiorstw zaczęło produkcję – wyjaśnia Elżbieta Pawłowska. – Rok 2013 zamknęliśmy ilością ok. 2 mln litrów cydru, w 2014 r. doszliśmy już do 10 mln litrów. I mamy ambicje, żeby podwoić to w tym roku. A w przeciągu 6 – 7 lat chcemy dojść z produkcją do 90 mln litrów – dodaje.
Rośnie eksport win owocowych
Obok cydru rynek jest również zainteresowany winami owocowymi, gatunkowymi, szlachetnymi.
REKLAMA
- W tej chwili eksport win owocowych znacznie wzrósł w stosunku do tego, co było w latach ubiegłych. Ok. 20 proc. produkcji win owocowych trafia obecnie na eksport, a w latach poprzednich było to ok. 3 – 4 proc. – podaje liczby Elżbieta Pawłowska.
Produkcja win owocowych, jak mówi gość radiowej Jedynki, to w tej chwili ok. 130 mln litrów rocznie.
Z badań wynika, że w ubiegłym roku co drugi Polak przyznał, że przynajmniej raz w roku pił wino owocowe.
Elżbieta Mamos, awi
REKLAMA
REKLAMA