Polski drób rośnie w siłę. Kierunek rozwoju to Chiny

Mijający rok był bardzo dobry dla polskiej branży drobiarskiej, a kolejne zapowiadają się równie dobrze.

2015-12-30, 09:50

Polski drób rośnie w siłę. Kierunek rozwoju to Chiny
Zdjęcie ilustracyjne . Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O branży drobiarskiej w Porannych rozmaitościach radiowej Jedynki mówi Łukasz Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa (Justyna Golonko, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Badania europejskie wskazują, że w najbliższych dziesięciu latach nastąpi wzrost konsumpcji mięsa drobiowego.

Produkcja rośnie

Już ostatnie lata pokazały kilkuprocentowe wzrosty spożycia, a wraz z nimi rośnie produkcja - mówi Łukasz Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa.

- 2015 to kolejny rok z rzędu, który zakończył się przyrostem produkcji. Ten rok według naszym prognoz zakończy się z wynikiem 2 mln 150 tys. ton produkcji. Być może będzie to trochę więcej. To oznacza przyrost wartości o blisko 10 proc. w stosunku do roku poprzedniego. Umacniamy także nasza pozycja lidera w Europie – wyjaśnia gość Jedynki.

Zdobywamy chiński rynek

A przyszły rok może być znacznie lepszy, bo dla polskiego drobiu jeszcze szerzej otwiera się rynek chiński.

- Mamy nadzieję, że eksport na rynek chiński wzrośnie. Prezentem pod choinkę dla branży drobiarskiej była przed świętami wizyta lekarzy weterynarii z Chińskiej Republiki Ludowej. Celem wizyty była akredytacja kolejnych zakładów do eksportu na tamtejszy rynek. Warto podkreślić, że Polska jest jednym z niewielu państw zarówno w Europie, jak i na świecie, który ma bezpośredni dostęp do Chin– zapewnia gość.

A obecnie główni odbiorcy polskiego drobiu to Niemcy, Wielka Brytania, Czechy czy Słowacja. Około 80 proc. polskiego eksportu drobiu trafia na rynki państw unijnych.

Justyna Golonko, abo

Polecane

Wróć do strony głównej