Rodzina wyrzuca rocznie na śmietnik jedzenie o wartości 2 tys. zł

Do wyrzucania żywności przyznaje się około jednej trzeciej Polaków. A to oznacza, że grupa ta nie rośnie, tylko się stabilizuje - mówi Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności.

2016-10-06, 13:53

Rodzina wyrzuca rocznie na śmietnik jedzenie o wartości 2 tys. zł
Wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia, tymczasem jedynie co drugi Polak sprawdza datę przydatności produktu w sklepie. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

O tym ile nas kosztuje marnowanie żywności w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki mówi Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności (Sylwia Zadrożna, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Polaków przekonują między innymi czynniki ekonomiczne.

- To co wyrzucamy kosztuje nas średnio miesięcznie od 20 do 50 zł na osobę. Jeśli przeliczymy to dla czteroosobowej rodziny, to koszty mogą sięgać nawet 2000 zł rocznie. A te pieniądze, można przecież wykorzystać znacznie ciekawiej, niż po prostu wyrzucić do kosza – przekonuje ekspertka.

Nie sprawdzamy terminów ważności

Wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia, tymczasem jedynie co drugi Polak sprawdza datę przydatności produktu w sklepie. Jednocześnie co szósta osoba potwierdza, że zdarza się jej kupić produkty z krótką datą a następnie wyrzucić.

Wędliny w niełasce

A co najczęściej wyrzucamy?

REKLAMA

- Po raz pierwszy na liście najczęściej wyrzucanych produktów pojawiły się wędliny, dopiero następnym produktem jest pieczywo, oraz owoce i warzywa, czyli produkty, które nie nadają się do długiego przechowywania – wylicza.

W Unii Europejskiej gospodarstwa domowe odpowiadają za niemal 47 milionów ton wyrzucanego jedzenia, co kosztuje 98 miliardów euro rocznie.

Wszystkie dane pochodzą z opublikowanego dzisiaj raportu "nie marnuj jedzenia 2016".

Sylwia Zadrożna, abo

REKLAMA


Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej