"Dobre bakterie" - podstawowy składnik jesiennej diety
Co jeść, żeby wzmocnić swoją odporność i uchronić się przed jesiennymi przeziębieniami. O tym, jak przygotować swój organizm do zimy, mówiła w Polskim Radiu 24 Małgorzata Różańska, dietetyk z Poradni Dietetycznej Foodarea, ekspert hellozdrowie.pl.
2016-10-13, 20:00
Posłuchaj
Jak wskazywał gość Polskiego Radia 24, jesienną porą najważniejsze jest to, żeby jeść "dobre bakterie".
– "Dobre bakterie" znajdziemy w kiszonkach, mlecznych produktach fermentowanych (kefir, jogurt) i fermentowanych produktach sojowych. Jeśli chodzi o odporność, bardzo ważne jest to, by jeść nie tylko bakterie kwasu mlekowego, ale także by dać im pożywkę. Taką pożywką jest błonnik pokarmowy, który znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego – powiedziała Małgorzata Różańska.
W kwestiach odporności warto również spożywać sezonowe warzywa i owoce oraz orzechy bogate w selen.
Więcej w całej audycji.
REKLAMA
Z Małgorzatą Różańską rozmawiał Grzegorz Frątczak.
Polskie Radio 24/dds
____________________
Data emisji: 13.10.2016
REKLAMA
Godzina emisji: 18.20
REKLAMA