Rośnie produkcja i eksport polskich pieczarek
Polska jest prawdziwą potęgą w produkcji pieczarek w Europie. Jesteśmy również głównym eksporterem pieczarek na Kontynencie.
2016-11-09, 09:14
̶ Potwierdzają to ostatnie dane, opracowane przez nasz bank - mówi Magdalena Kowalewska z Banku BGŻBNP Paribas.
90 proc. eksportu pieczarek do Unii Europejskiej
Jak podkreśla, głównymi odbiorcami polskich pieczarek są kraje Unii Europejskiej, gdzie trafia 90 proc. tych grzybów. Głównymi odbiorcami są Niemcy i Wielka Brytania.
Duży eksport polskich pieczarek na Białoruś
̶ Poza Unią największym odbiorcą jest Białoruś, gdzie nasz eksport pieczarek w ciągu 7 miesięcy się podwoił – dodaje – ekspertka.
Polskie pieczarki bardziej konkurencyjne od holenderskich
REKLAMA
̶ Konkurencja jest całkiem spora i to zależy od rynku - podkreśla Magdalena Kowalewska.
I podaje, że w Wielkiej Brytanii naszymi konkurentami jest Holandia i Irlandia, ale co ciekawe, w ciągu ostatniego półrocza polskie pieczarki były chętniej kupowane od holenderskich.
̶ W tym przypadku duże znaczenie ma cena naszych grzybów – mówi gość Agro-Faktów.
Eksportujemy nie tylko białe pieczarki
Polska eksportuje głównie białe pieczarki, ale i inne grzyby zyskują na popularności.
REKLAMA
Ekspertka wymienia pieczarki brązowe, boczniaki, czy nawet trufle.
Głównym odbiorcą polskich pieczarek są Niemcy
̶ I dzieje się tak już od kilku lat, a w ciągu 7 miesięcy tego roku nasz eksport pieczarek do tego kraju wzrósł aż o 10 procent, mówi Magdalena Kowalewska.
Pieczarkom embargo rosyjskie nie straszne
̶ Rynek pieczarek obronił się przed efektami embarga - mówi ekspertka BGŻBNP Paribas.
I wyjaśnia, że zmieniły się kierunki eksportu tego produktu, stąd ten się nie załamał i cały czas rośnie.
REKLAMA
Pieczarki poza tym, że są smaczne, mają także wartości odżywcze. Zawierają witaminy z grupy B, a także witaminę D, której brak jest w warzywach. Ponadto w pieczarkach znajdują się całkiem znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza i miedzi. W Polsce te grzyby uprawiane są przede wszystkim na ścianie wschodniej i w Wielkopolsce.
Aleksandra Michałek – Tycner, jk
Polecane
REKLAMA