Rośnie produkcja i eksport polskich pieczarek

Polska jest prawdziwą potęgą w produkcji pieczarek w Europie. Jesteśmy również głównym eksporterem pieczarek na Kontynencie.

2016-11-09, 09:14

Rośnie produkcja i eksport polskich pieczarek
Polska eksportuje głównie białe pieczarki, ale zyskują na popularności pieczarki brązowe, boczniaki, czy nawet trufle.Foto: Pixabay

̶  Potwierdzają to ostatnie dane, opracowane przez nasz bank - mówi Magdalena Kowalewska z Banku BGŻBNP Paribas.

90 proc. eksportu pieczarek do Unii Europejskiej

Jak podkreśla, głównymi odbiorcami polskich pieczarek są kraje Unii Europejskiej, gdzie trafia 90 proc. tych grzybów. Głównymi odbiorcami są Niemcy i Wielka Brytania.

Duży eksport polskich pieczarek na Białoruś

̶  Poza Unią największym odbiorcą jest Białoruś, gdzie nasz eksport pieczarek w ciągu 7 miesięcy się podwoił – dodaje – ekspertka.

Polskie pieczarki bardziej konkurencyjne od holenderskich 

REKLAMA

̶  Konkurencja jest całkiem spora i to zależy od rynku - podkreśla Magdalena Kowalewska.

I podaje, że w Wielkiej Brytanii naszymi konkurentami jest Holandia i Irlandia, ale co ciekawe, w ciągu ostatniego półrocza polskie pieczarki były chętniej kupowane od holenderskich.

̶  W tym przypadku duże znaczenie ma cena naszych grzybów – mówi gość Agro-Faktów. 

Eksportujemy nie tylko białe pieczarki

Polska eksportuje głównie białe pieczarki, ale i inne grzyby zyskują na popularności.

REKLAMA

Ekspertka wymienia pieczarki brązowe, boczniaki, czy nawet trufle. 

Głównym odbiorcą polskich pieczarek są Niemcy

̶  I dzieje się tak już od kilku lat, a w ciągu 7 miesięcy tego roku nasz eksport pieczarek do tego kraju wzrósł aż o 10 procent, mówi Magdalena Kowalewska.

Pieczarkom embargo rosyjskie nie straszne

̶  Rynek pieczarek obronił się przed efektami embarga - mówi ekspertka BGŻBNP Paribas.

I wyjaśnia, że zmieniły się kierunki eksportu tego produktu, stąd ten się nie załamał i cały czas rośnie. 

REKLAMA

Pieczarki poza tym, że są smaczne, mają także wartości odżywcze. Zawierają witaminy z grupy B, a także witaminę D, której brak jest w warzywach. Ponadto w pieczarkach znajdują się całkiem znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza i miedzi. W Polsce te grzyby uprawiane są przede wszystkim na ścianie wschodniej i w Wielkopolsce.

Aleksandra Michałek – Tycner, jk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej