Ruszył sezon na świąteczne kiermasze ze swojskimi wyrobami

Jeszcze jutro przed ministerstwem rolnictwa w Warszawie można kupić produkty regionalne i tradycyjne na kiermaszu „Polska Smakuje”.

2016-12-01, 20:57

Ruszył sezon na świąteczne kiermasze ze swojskimi wyrobami
Sękacze, wędliny, konfitury, soki, pierogi, pasztety sprzedają bezpośrednio rolnicy – producenci.Foto: Pixabay

Posłuchaj

O jednym z pierwszych kiermaszów spożywczych pod Ministerstwem Rolnictwa w Warszawie, oferujących tradycyjne "swojskie" produkty, w relacji Aleksandry Tycner w Agro Faktach Radiowej Jedynki.
+
Dodaj do playlisty

Sękacze, wędliny, konfitury, soki sprzedają bezpośrednio rolnicy – producenci.

Kupis Ewa spod Radomia oferuje różnego rodzaju kiełbas, od jałowcowej, wiejskiej po kabanosy, pieczenie, pasztety.

̶  Mamy same domowe, tradycyjne wyroby, podkreśla.

Jak mówi obecny na kiermaszu Henryk Skórnicki, dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, oddział w Radomiu i organizator kiermaszu, prezentowane pod ministerstwem wyroby są produkowane przez rolników w małych domowych przetwórniach w sposób tradycyjny.

REKLAMA

̶  Można sobie przypomnieć smaki z dzieciństwa - mówi.

Anna Zaniewicz z cukierni z międzyrzeca Podlaskiego sprzedaje oprócz sękaczy inne regionalne specjały, wśród nich wyjątkowe pierogi smażone na gęsim tłuszczu z sześcioma różnymi farszami.

Podobne tradycyjne kiermasze promujące regionalną żywność organizowane są w całej Polsce. W Warszawie przed resortem rolnictwa odbędzie się jeszcze jeden kiermasz trwający od 21 do 23 grudnia.

Aleksandra Tycner, jk

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej