Rozkwita piwowarstwo domowe

Od 2010 roku działa w naszym kraju Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Jego członkowie – choć wcale nie wszyscy – warzą domowe piwo, ale też odszukują stare receptury, odtwarzają zapomniane smaki i tworzą nowe.

2017-02-16, 19:40

Rozkwita piwowarstwo domowe
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Pixabay

Posłuchaj

O polskim piwie w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki (Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Polska jest piwowarską potęgą i zawsze nią była.

- W 2016 roku mieliśmy ponad 1500 różnych premier nowych piw, zarówno browarów rzemieślniczych, jak i przemysłowych. Zatem można użyć określenia, że Polska jest piwowarską potęgą  – mówi Mateusz Puślecki ze Stowarzyszenia.

W poszukiwaniu nowych smaków

Warzenie piwa w domu rozpowszechniło się, bo nastąpiło przesycenie tym przemysłowym.

- Tak zwanym jasnym lagerem, który jest najbardziej popularnym stylem na świecie, również w Polsce. Rozwój piwowarstwa domowego zaspakaja potrzebę szukania czegoś nowego, czegoś lepszego. Trend rozpoczęli amerykanie w latach sześćdziesiątych tzw. piwną rewolucję, która polegała na odkrywaniu dawnych receptur, dawnych stylów piwowarskich takich jak belgijski, polski, czy niemiecki i próby odtwarzania ich na rynku amerykańskim – dodaje gość.

REKLAMA

Piwo w polskim stylu

Mateusz Puślecki przypomina, że w kraju mamy nie jeden, a kilka stylów piwa rdzennie polskich.

- Możemy nawet powiedzieć, że piwo pszeniczne jest rdzennym polskim piwem. Panuje przekonanie, że pochodzi ono z Niemiec, jednak nie jest to prawdą. W Polsce też w Wiekach Średnich na masową skalę produkowane były piwa pszeniczne. Trend odwrotny w kierunki piwa z jęczmienia nastąpił przy okazji dużego wzrostu ceny pszenicy na rynku – wyjaśnia.

W piwowarskim świecie słynne jest piwo grodziskie

- To jest piwo pszeniczne ważone na słodach wędzonych drewnem bukowym albo drewnem dębowym. Charakteryzuje się tym, że jest bardzo musujący, jest nawet nazywane polskim szampanem – dodaje.

REKLAMA

Własne piwo waży w Polsce – jak się szacuje – już kilkanaście tysięcy osób.

Aleksandra Tycner, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej