Dobre maniery, zdrowy rozsądek i sztuka łamania zasad
Jak dyskretnie zwrócić komuś uwagę, że ma szpinak na zębach? Czy wypada dodać kostkę rosołową do zupy siedząc przy stole, po co nam dobre maniery i jak w nich przesadnie nie utknąć? Gościem Kultury nie całkiem osobistej był Adam Jarczyński, dyplomata i specjalista od dobrych manier.
2017-03-06, 07:30
Posłuchaj
Jak podkreślił gość audycji z manierami przy stole wiąże się szereg zaleceń. - Jeśli chodzi o kwestie przypraw, to wiele osób zanim spróbuje jakiegoś dania już chwyta za sól lub pieprz. Bardzo nieelegancko jest założyć z góry, że dana potrawa nie ma intensywnego smaku i nie będzie spełniać to naszych oczekiwań. Spróbujmy więc chociaż jedną łyżkę – radził Adam Jarczyński.
O tym czym jest zasada „myszy na plecach i kot na kolanach” i wiele innych reguł dotyczących postaw przy stole, dobrych manier i savoir vivre’u warto posłuchać w programie Kultura nie całkiem osobista.
W drugiej części programu przypomniane zostały fragmenty prozy amerykańskiego pisarza Johna Irvinga, autora takich powieści jak "Świat według Garpa", "Hotel New Hampshire" i "Jednoroczna wdowa". 2 marca skończył on 75 lat.
W cyklu o modzie - krytyk sztuki dr Monika Małkowska opowiedziała zaś o historii dzianiny i swetrach, w tym także tych, które trudno zapomnieć - jak sweter z łosiem Marca Darcy'ego w "Pamiętniku Bridget Jones".
REKLAMA
Gospodarzem audycji była Magda Mikołajczuk.
Polskie Radio 24/kawa
Kultura nie całkiem osobista w Polskim Radiu 24
_____________________
REKLAMA
Data emisji: 5.03.17
Godzina emisji: 22.15
REKLAMA