Stop marnowaniu żywności: jest projekt ustawy o przekazywaniu żywności przez sklepy i sieci handlowe
Według ostatnich unijnych danych, w Polsce marnuje się co roku około 9 mln ton żywności.
2017-04-18, 17:03
Posłuchaj
Zjawisko to dotyczy zarówno gospodarstw domowych jak i dużych sieci handlowych.
W tym drugim przypadku w rozwiązaniu problemu ma pomóc procedowana obecnie w Senacie ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.
Zmarnowana żywność to olbrzymie straty ekologiczne
− Warto przypomnieć, że to problem nie tylko społeczny, ale też ekologiczny, wyjaśnia Anna Ogniewska z organizacji Greenpeace.
I wylicza, że zmarnowanie 9 mln t żywności oznacza stratę 1,72 mld m sześc. wody, która została zużyta do jej wyprodukowania, albo emisję 22,77 mln t CO2, czyli tyle, ile emitują wszystkie samochody osobowe w Polsce przez rok.
REKLAMA
− To tak, jakby każdy z nas wylał do zlewu 100 półlitrowych butelek wody, mówi gość radiowej Jedynki.
Projekt ustawy zobowiążę sklepy do przekazywania żywności organizacjom użytku publicznego
I dodaje, że w Senacie znajduje się projekt ustawy przewidujący, że sieci i sklepy powyżej 250 metrów kwadratowych zawierałyby umowy z organizacjami użytku publicznego w celu przekazywania żywności na cele społeczne.
− Nowe rozwiązania ustawowe powinny wspierać działalność organizacji przekazujących żywność potrzebującym, podkreśla Anna Ogniewska.
Jak wylicza, podczas procedowania ustawy w Sejmie dokonuje się wiele zmian.
REKLAMA
Czy będzie zakaz odbioru przez dostawców niesprzedanej żywności?
− Najpierw ustawa przewidywała opłatę dla sprzedawców 10 groszy za kilogram wytworzonych odpadów, mamy nadzieję, że zostanie ona podniesiona do 20 groszy, i zostanie wprowadzona opłata dla sprzedawców przekazujących żywność do dalszej dystrybucji na poziomie 10 groszy za kilogram, a także że wprowadzone zostaną rozwiązania, uniemożliwiające obarczanie dostawców żywności koniecznością odbioru niesprzedanej żywności, mówi gość Agro Faktów.
Ustawa może kompleksowo uregulować kwestie przekazywanej na cele społeczne żywności
Gość Polskiego Radia podkreśla, że wprowadzenie tych rozwiązań pomogłoby organizacjom pozarządowych na sfinansowanie transportu i dystrybucji przekazywanej żywności i spowodowałoby, że Polska stałaby się liderem w kompleksowym załatwieniu tej kwestii, podobnie, jak to ma miejsce w Niemczech czy we Francji.
Ostatnio w sprawie przeciwdziałania marnowaniu żywności zabrał głos Parlament Europejski.
Jak przypomina Anna Ogniewska, europosłowie wezwali aby kraje członkowskie Unii Europejskiej ograniczyły marnowanie żywności o 30 proc. do 2025 r., a o 50 procent do 2030 roku.
REKLAMA
Nadzieję na szybkie uchwalenie przez Sejm ustawy przeciwdziałającej marnowaniu żywności, budzi fakt, że za wprowadzeniem zawartych w niej uregulowań, opowiadają się wszystkie opcje polityczne.
Dariusz Kwiatkowski, jk
Polecane
REKLAMA