Odejście od kwot produkcji cukru rodzi nadzieje i obawy

Odejście przez Unię Europejską od kwotowania produkcji cukru spowoduje jego nadmiar w Europie, dlatego konieczne jest zwiększenie eksportu słodkiego surowca do krajów trzecich, uważają plantatorzy.

2017-06-18, 13:03

Odejście od kwot produkcji cukru rodzi nadzieje i obawy
Polscy cukrownicy boją się zalewu cukru trzcinowego.Foto: Pixabay

Posłuchaj

Dlaczego polscy cukrownicy obawiają się zniesienia kwot produkcji cukru w Unii Europejskie, o tym w Agro Faktach radiowej Jedynki./Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Ich zdaniem, konsumenci będą mogli nadal liczyć na niskie ceny cukru pod warunkiem, że europejskiego rynku nie zdominuje cukier z trzciny, który po pewnym czasie okaże się bardzo drogi. 

Eksport cukru z Unii jest ograniczony do około miliona czterystu tysięcy ton w następstwie porozumień zawartych w ramach Światowej Organizacji Handlu.

Limity będą zniesione od października 2017 r.

Uzgodnione  limity mają być zniesione od 1 października 2017 roku, wraz z kwotami produkcyjnymi. Tymczasem dają znać o sobie obawy, czy rzeczywiście dojdzie do całkowitego uwolnienia eksportu. 

─ Polscy rolnicy zrzeszeni w Krajowym Związku Plantatorów Buraka Cukrowego liczą na to, że sprzedaż do krajów trzecich będzie znacznie większa, podkreśla Rafał Strachota, dyrektor biura Krajowego Związku.

REKLAMA

Jak dodaje, mimo, że nie ma jeszcze oficjalnego stanowiska w tej sprawie, związek ma nadzieję na tę sprzedaż.

─ To jest o tyle ważne, że cena buraków cukrowych jest powiązana z ceną cukru. Im łatwiej będzie go zagospodarować poza Europą, tym większe szanse, że cena będzie stabilna, a cena skupu buraków pokryje koszty pozyskania tego surowca, mówi gość Agro Faktów.

Bez eksportu branżę czekają bardzo ciężkie czasy

Brak zwiększenia eksportu cukru spowoduje fatalne następstwa, zaznacza Kazimierz Kobza z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.

Jak wyjaśnia, nastąpi wtedy bardzo ostra walka konkurencyjna między koncernami, i to na ceny cukru.

REKLAMA

─ A wtedy nastąpi obniżka cen skupu buraków, a to oznacza kłopoty dla ich producentów – nie wszyscy za tą cenę są w stanie je wyprodukować, mówi gość Polskiego Radia.

Wcześniej nastąpią obniżki cen cukru. Ale czy będą trwałe?

Gdy po odejściu od wyznaczania kwot produkcyjnych, dojdzie do nadprodukcji cukru, można spodziewać się obniżki cen w sklepach. Ale czy na długo ?

─ Na początku ceny się obniżą. Ale, gdy spadek cen skupu buraków doprowadzi do obniżenia produkcji w Europie, to wtedy importowany cukier z Brazylii i Tajlandii będzie dużo droższy, mówi Kobza.

I daje przykład cukru trzcinowego w supermarketach, gdzie kosztuje on ok. 12 zł za kilogram.

REKLAMA

Europa od 2006 r. jest importerem cukru

─ Bo od wielu lat Unia jest też importerem cukru, przypomina Rafał Strachota.

Przypomina, że trwa to od reformy rynku cukru, wprowadzonej w Unii w 2006 r.

─ Wcześniej byliśmy eksporterem cukru, teraz dużo cukru napływa z krajów trzecich, mówi ekspert.

Porozumienie w kwietniu wzmacnia pozycję związków regionalnych w negocjacjach

W kwietniu zostało zawarte porozumienie między Krajowym Związkiem Plantatorów Buraka Cukrowego i Związkiem Producentów Cukru w Polsce mające, zabezpieczyć interesy rolników .

REKLAMA

Porozumienia wzmacnia pozycję negocjacyjną związków regionalnych, wprowadza obowiązek zabrania wszystkich buraków rosnących na danej plantacji.

Co z prywatyzacją Krajowej Spółki Cukrowej?

Plantatorzy uważają, że ich pozycja byłaby o wiele silniejsza na rynku, gdyby stali się udziałowcami w Krajowej Spółce Cukrowej. Prywatyzacja plantatorsko-pracownicza została im ustawowo obiecana. 

A ta jest niestety ciągle odwlekana. Chodzi o ustawę z 1994 r. "O przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym". Istnieje też rozporządzenie Rady Ministrów "w sprawie programu prywatyzacji Krajowej Spółki Cukrowej" z 2004 r. 

Dariusz Kwiatkowski, jk

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej