Dlaczego cukier ciągle drożeje, mimo że przybywa upraw buraków?
Ceny cukru rosną w tempie 2 – 3 proc. rocznie. To może dziwić, szczególnie że przybywa upraw buraków, z których jest wytwarzany. Na jego brak nie możemy więc narzekać.
2017-08-02, 12:40
Posłuchaj
O cenach cukru mówił w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki Krzysztof Nykiel, prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego (Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
Dodaj do playlisty
Od 1 października tego roku następuje liberalizacja rynku cukru, czyli koniec tak zwanego kwotowania buraków cukrowych.
Powierzchnia ich zasiewów już rośnie, zarówno w Polsce, jak i na świecie, mówi Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia Krzysztof Nykiel, prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.
- W zasadzie w całej Europie, może oprócz części południowej, gdzie i tak za dużo buraków nie ma, tych buraków cukrowych jest posiane więcej. W całej Europie jest ok. 240 hektarów więcej. W Polsce jest to ok. 232 tys. hektarów. Dla porównania w ubiegłym roku w Polsce było 203 tys. hektarów. Areał uprawy rośnie. Pozwala na to zakończenie kwotowania. Ale my jako związkowcy, plantatorzy martwimy się o to, żeby ten cukier wyprodukowany w Polsce – a tego cukru może być nawet ok. 2,5 mln ton na rynku, a nasze spożycie to jest ok. 1,6 mln – 1,7 mln – udało się producentom sprzedać – mówi ekspert.
Potrzebna liberalizacja przepisów
REKLAMA
Wyprodukowany w Polsce cukier trzeba sprzedać poza granicami Unii Europejskiej, zauważa Krzysztof Nykiel.
- Tutaj tego cukru będzie nadwyżka po uwolnieniu kwot. Poza granicami jest popyt na cukier tylko ta cena już niestety nie jest tak atrakcyjna, jak w tej chwili w Unii Europejskiej. UE musi jednak zliberalizować przepisy, żeby ten cukier można było wywieźć poza granice bez dodatkowych opłat i ceł – zauważa rozmówca Polskiego Radia.
Góra cukru nieco stopniała
To powinno nastąpić do 1 października tego roku. Wbrew temu, co przedstawiają niektórzy analitycy, cena cukru nie jest wysoka, uważa Krzysztof Nykiel.
Krzysztof Nykiel Na całym świecie ta górą cukru trochę stopniała przez ostatnie 2 – 3 lata.
- Był taki moment, kiedy ta cena cukru rosła, bo w ubiegłym roku ten areał siewu w Europie był niezbyt duży Na całym świecie ta górą cukru trochę stopniała przez ostatnie 2 – 3 lata. A według oficjalnych danych spożycie cukru na świecie jednak rośnie o te 2 – 3 proc. rocznie. Popyt na ten cukier jest. Obserwuję to i czasami są to spekulacje firm, które prowadzą analizy i giełd, które regulują to cenami, nie zawsze rynków, czasami sztucznie – uważa ekspert.
REKLAMA

Ceny cukru poszły w górę w 2016 roku. Ze wszystkich produktów żywnościowych cukier na przestrzeni 2016 r. zdrożał najbardziej, czyli o 26,9 proc., wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego.
Aleksandra Tycner, Anna Wiśniewska
Polecane
REKLAMA