Uwaga na nową bakterię wywołująca sensacje pokarmowe
Na świecie pojawiła się nowa groźna bakteria wywołująca chorobę kampylobakteriozę, oznaczającą dolegliwości przewodu pokarmowego.
2017-08-22, 13:16
Posłuchaj
O chorobie, tzw. kampylobakteriozie, wywoływanej tą bakterią, mówi prof. Romuald Zabielski z wydziału medycyny weterynaryjnej SGGW.
Jak podkreśla, w ostatnim raporcie Głównego Inspektoratu Sanitarnego z 2015 r. jest mowa o ok. 650 zdarzeniach związanych z tą chorobą w Polsce.
Kampylobakterioza plagą USA i Europy
− Tymczasem na świecie ta choroba jest bardzo rozpowszechniona, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, ale także w Europie. Eurostat informuje o 229 tysiącach przypadkach kampylobakterioz w 2015 r., mówi profesor.
Kampylobakterioza najczęściej spotykana na tuszkach drobiowych
Gość radiowej Jedynki pytany, w jaki sposób najczęściej można się tą bakteria zarazić, odpowiada, że jedząc mięso drobiowe.
REKLAMA
Jak tłumaczy, bakteria jest najczęściej spotykana na tuszkach drobiowych.
Przed bakterią chroni pasteryzacja mięsa w temperaturze ok. 70 stopni
Gość Agro Faktów dodaje, że bakterię niszczy pasteryzacja w granicach 70 stopni Celsjusza, ale wystarczy też grillowanie, czy lekkie podsmażenie mięsa.
Trzeba pamiętać o dokładnej obróbce mięsa
− Wysoka temperatura niszczy co prawda tę bakterie, ale trzeba bardzo dbać o dokładną obróbkę termiczną mięsa, bo wszelkie drogi na skróty czyli niedosmażenie tuszki, może spowodować, że bakteria przetrwa i wywoła skutki chorobowe, przypomina prof. Zabielski.
Pamiętajmy więc, by dokładnie wysmażyć lub obgotować przygotowywanego na obiad kurczaka. To proste zalecenia i na pewno skuteczne.
REKLAMA
Warto wiedzieć, że choroba objawia się po kilku dniach ostrymi bólami brzucha, gorączką i biegunką Choroba trwa zwykle kilka dni, pomaga kuracja antybiotykowa.
Elżbieta Mamos, jk
REKLAMA