Raport cukrowy: produkcja w UE bez limitu, ceny w dół, rośnie spożycie

Krajowa Spółka Cukrowa chce wykorzystać zniesienie limitowania produkcji cukru w UE do zwiększenia produkcji i ekspansji na rynki europejskie i światowe - poinformowała PAP rzeczniczka spółki Sandra Malinowska. Czy spadną ceny?

2017-10-01, 11:36

Raport cukrowy: produkcja w UE bez limitu, ceny w dół, rośnie spożycie
W UE sezonie 2017/2018 produkcja cukru przekroczy 20 mln ton, podczas gdy konsumpcja jest na poziomie 17 mln ton. "Przy tak dużej nadwyżce podaży nad popytem oczywista jest presja na ceny. Foto: Pixabay

Posłuchaj

Od dziś przestaje obowiązywać w Unii Europejskiej limitowany system produkcji cukru. Zgodnie z nim, od prawie 50 lat kraje członkowskie miały wyznaczone kwoty, których nie mogły przekraczać, w przeciwnym razie groziły kary finansowe. /IAR/
+
Dodaj do playlisty

─ Liczymy się z trudniejszą sytuacją finansową w najbliższym sezonie, ale rynek cukru po początkowym rozchwianiu musi się ustabilizować i wówczas ci producenci, którzy wykorzystają okres uwolnienia rynku do umocnienia swojej pozycji rynkowej będą beneficjentami dobrej koniunktury - podkreśliła rzeczniczka.

Od 1 października koniec z limitami produkcji cukru. Spadnie jego cena?

Od 1 października br. przestają obowiązywać w UE kwoty produkcji cukru. O uwolnienie produkcji zabiegały m.in, firmy cukiernicze, które liczą na spadek cen tego surowca. Polska była przeciwna decyzji KE o zniesieniu limitów.


Powiązany Artykuł

cukier free 1200.jpg
Od dziś produkcja cukru bez limitów w UE



Dotychczas każda ze spółek miała limit produkcji, a cukier wyprodukowany ponad ten przydział musiał być wywożony za granicę lub też przeznaczony na cele niekonsumpcyjne. Limit produkcji cukru dla Polski wynosi 1,4 mln ton, podczas gdy krajowe zużycie to ok. 1,7 mln ton, co oznaczało, że Polska musiała także kupować cukier za granicą.

Krajowa Spółka Cukrowa przygotowana do uwolnienia rynku

Krajowa Spółka Cukrowa zapewnia, że już od kilku lat przygotowywała się i dalej przygotowuje się do skutków uwolnienia rynku cukru. Obecnie w spółce pracuje siedem cukrowni: Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice. Od lat spółka inwestuje w cukrownie, tak by proces produkcyjny był bardziej efektywny.

I tak np. w cukrowni Werbkowice w tym roku zbudowano dwa zbiorniki do odkładania soku gęstego. Instalacja ta jest już wykorzystywana w trakcie obecnej kampanii cukrowniczej. Z kolei, w roku 2016 w cukrowni Kruszwica zamontowano ekstraktor wieżowy, a w 2018 zbudowane zostaną również dwa zbiorniki do odkładania soku gęstego. W następnych latach planowane są inwestycje w cukrowni Nakło i cukrowni Krasnystaw.

Obecnie we wszystkich Cukrowniach Krajowej Spółki Cukrowej przerabia się obecnie ponad 60 tys. ton buraków w ciągu doby.

W tym roku produkcja cukru na poziomie 2,2 mln t

W ocenie KSC produkcja cukru w nadchodzącym sezonie będzie większa niż w poprzednim. Szacuje się, że wyprodukowane zostanie 2,2 mln to tego produktu (w poprzednim sezonie produkcja cukru w Polsce była także rekordowa i sięgnęła 2,1 mln ton).

Ceny cukru na świecie już zaczynają spadać

W UE sezonie 2017/2018 produkcja cukru przekroczy 20 mln ton, podczas gdy konsumpcja jest na poziomie 17 mln ton. "Przy tak dużej nadwyżce podaży nad popytem oczywista jest presja na ceny, które niewątpliwie będą niższe niż obecnie" - zaznaczyła Malinowska.

Zwróciła ponadto uwagę, że również sytuacja na rynku światowym nie jest zbyt korzystna dla producentów cukru, gdyż ceny cukru białego spadły do około 360 dol. za tonę. W marcu br. cukier kosztował jeszcze ok. 500 dol. za tonę.

Według scenariuszy ekspertów z początku tego roku, spadek cen cukru do 400 dol. za tonę pozwoli na utrzymanie status quo, ale zagraniczne koncerny mogą mieć zakusy, by wyłączyć z produkcji nieefektywne cukrownie działające w Polsce.

Krajowa Spółka Cukrowa, to jeden z czterech koncernów cukrowniczych na polskim rynku. Pozostałe trzy to niemieckie firmy: Pfeifer & Langen Polska S.A., Nordzucker Polska oraz Suedzucker Polska. KSC ma 40 proc. udział w polskim rynku cukru. KSC jest ponadto właścicielem cukrowni w Mołdawii.

W ocenie dyrektora Departamentu Analiz Ekonomicznych BGŻ BNP Paribas Michała Koleśnikowa, po zniesieniu kwotowania, ceny cukru, przynajmniej w tym sezonie, spadną. Ale wynika to z sytuacji światowej, poprawia się relacja popytu i podaży. Produkcja cukru na świecie wzrośnie m.in. w Brazylii, która jest największym producentem tego surowca na świecie - zaznaczył ekspert. Dodał, że cukier jest takim surowce, który da się przechować i nawet przy niższych cenach produkcja jego prawdopodobnie będzie się opłacała.

W ubiegłym roku krajowi producenci cukru uzyskali duże zyski

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej 2016 r. był bardzo dobry finansowo dla przemysłu cukrowniczego. Wysokie ceny cukru na rynkach światowych, ale także w kraju, poprawiły sytuację ekonomiczno-finansową producentów. W 2016 r. przychody ze sprzedaży cukru wyniosły 5,5 mld zł wobec 4,8 mld zł w 2015 r. Zysk netto branży za ubiegły rok wyniósł 955 mln zł, wobec 280 mln zł przed rokiem.

Ekspert: słodzimy mniej, ale spożywamy więcej cukru

Mimo mniejszych zakupów cukru w czystej postaci, jego całkowita konsumpcja rośnie, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych - zwraca uwagę analityk rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas Paweł Wyrzykowski.

REKLAMA

Spożycie cukru w Polsce wzrosło o połowę w ciągu 10 lat

Z danych GUS wynika, że w 2016 roku jedna osoba w gospodarstwie domowym konsumowała przeciętnie nieco ponad kilogram cukru miesięcznie. Oznacza to, że w ciągu 10 lat średnie spożycie cukru w gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, spadło o pół kilograma, czyli o jedną trzecią - informuje analityk.

Największe spożycie cukru w gospodarstwach rolniczcych

Generalnie więcej cukru spożywa się w gospodarstwach wiejskich niż miejskich.

Najwięcej zjada się go w gospodarstwach rolników. W 2016 roku jego konsumpcja była na poziomie o dwie trzecie większym niż w gospodarstwach ogółem. Więcej od przeciętnej spożywały cukier gospodarstwach emerytów i rencistów – 16,7 kg rocznie na osobę, wobec 12,1 kg w gospodarstwa domowych ogółem – wskazuje Paweł Wyrzykowski.

Z kolei, najmniejsze ilości w przeliczeniu na jedną osobę (8,4 kg rocznie) konsumowane były w gospodarstwach, w których podstawowym źródłem utrzymania jest własna działalność.

Ekspert wskazał, że nie obserwuje się wyraźnej zależności między poziomem dochodów gospodarstw domowych a poziomem spożycia cukru. Tylko w grupie 20 proc. gospodarstw o najwyższych dochodach poziom spożycia cukru był o 11 proc. mniejszy od średniej.

Zdaniem Wyrzykowskiego spadek poziomu spożycia cukru w gospodarstwach domowych to efekt zmieniającego się stylu życia. Ponadto, zmiany wielkości konsumpcji cukru skorelowane są w pewnym stopniu ze zmianami spożycia mąki. Oprócz tego, że słodzimy mniej, to również pieczemy mniej ciast czy przyrządzamy mniej konfitur.

Coraz więcej cukru w sokach, napojach…

Mimo mniejszej konsumpcji cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie rośnie. W 2016 roku wyniosło średnio 42,3 kg na mieszkańca rocznie, czyli o 4 proc. więcej niż w 2015 roku i o 10 proc. więcej niż średnio w latach 2005-2007. Dane te tylko potwierdzają, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych - podkreśla ekspert.
PAP, jk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej