Jak zdrowo się odżywiać i nie marnować jedzenia? Dowiesz się z wykładów online SGGW
Chcesz dowiedzieć się, jak nie marnować żywności, zdrowo się odżywiać, a może poznać najnowsze trendy żywieniowe i kulinarne? Tym i wielu innym ciekawym tematom poświęcone są wykłady online organizowane przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
2017-10-23, 14:27
Posłuchaj
Wszechnicę Żywieniową, czyli cykl wykładów o żywności i żywieniu proponuje Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Można uczestniczyć w nich osobiście, można śledzić transmisję online, można także zadawać pytania i zasięgać porady.
Wykłady są ogólnodostępne, podkreśla Hanna Wysocka z Wydziału o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, pomysłodawczyni i organizatorka Wszechnicy Żywieniowej.
- Wstęp na nasze wykłady jest wolny, każdy może do nas przyjść, bez specjalnego zapisywania się. Ale nie tylko można wysłuchać naszych wykładów za pośrednictwem internetu, można również w ten sposób wziąć udział w dyskusji, zadać wykładowcom pytania, rozwiać wiele swoich wątpliwości, dotyczących tej problematyki żywieniowej, czy konkretnie tematu, jaki jest na wykładzie przedstawiony – wyjaśnia rozmówczyni Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.
Zróżnicowana tematyka wykładów
Takie wykłady odbywają się raz w miesiącu, a ich tematyka jest bardzo zróżnicowana.
- Ustalamy tematykę po wysłuchaniu życzeń, propozycji, sugestii naszych słuchaczy. Poruszamy też tematy, które są ważne z punktu widzenia sposobu żywienia naszego społeczeństwa czy np. pewnych grup populacyjnych, chociażby dzieci, młodzieży, osób starszych. Podejmujemy też szereg różnych tematów trudnych, kontrowersyjnych, dotyczących chociażby różnych modnych diet odchudzających czy diet eliminacyjnych, szczególnie rozpropagowanych w internecie – wylicza ekspertka.
Wykładowcami są eksperci nie tylko z SGGW
Wykładowcami są eksperci, pracownicy Wydziału o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, ale nie tylko.
- Również np. Wydziału Nauk o Żywności i innych jednostek naukowych, np. Instytutu Żywności i Żywienia Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Kiedy mieliśmy temat o rybach zaprosiliśmy pracownika naukowego Akademii Morskiej w Gdyni – mówi Hanna Wysocka.
W grudniu wykład o marnowaniu żywności
W grudniu, przed Świętami Bożego Narodzenia, tematem wykładu będzie problem marnowania żywności.
- Święta są takim szczególnym okresem, kiedy tej żywności w naszych gospodarstwach domowych marnuje się bardzo dużo, a to z kolei jest wielki problem gospodarczy. Kolejny wykład – 17 stycznia będzie dotyczył nowoczesnych technik kulinarnych. Tutaj będziemy mówić o kuchni molekularnej, czyli o różnych eksperymentach, które można zrobić w naszych kuchniach, ale jednocześnie powiemy też o takich nowych technikach, jak gotowanie czy pieczenie w niskich temperaturach, w długim czasie, chcemy powiedzieć o tym, jaka jest wartość odżywcza tak przygotowanych potraw – zaznacza rozmówczyni Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.
Wykładów online można słuchać tylko w czasie rzeczywistym, bo nie są archiwizowane. Jednak Wszechnica Żywieniowa udostępnia na swojej stronie najważniejsze materiały edukacyjne i slajdy ze spotkań.
Aleksandra Tycner, awi